Poartă la Poarta către suflet

Prezentare de carte

Poartă la Poarta către suflet

    • Poartă la Poarta către suflet
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Nu e vorba doar de o carte-mărturie, ci și de o carte cu un om care ne va lipsi mereu la momentele de cumpănă duhovnicească prin care, uneori, trecem.

O carte cât un gând. Ionuț Drăgotesc a publicat o carte cât un respiro. Trăia Părintele Adrian Făgețeanu și autorul nostru își ia inima în dinți să-l întrebe despre mersul lumii. Așa apare volumul Adrian Făgețeanu, Poartă către suflet (Editura Măiastra, Tg. Jiu, 2016, 83 pg.). Revin, o carte ca un respiro. Un interviu ceva mai lung, de citit seara, după o zi cu oboseli și rumori nedorite. Un soi de Lectio divina la drama lumii. Prefața lui Dan Puric - Poartă către sufletul nostru, pp. 9-11- și postfața Părintelui Stareț Ioachim Pârvulescu - Părintele Ieromonah Adrian Făgețeanu, „un uriaș al Duhului”, pp. 75-83 – întregesc icoana rotitorului de foc care a fost Părintele Adrian.

Facerea cărții ne-o povestește însuși jurnalistul care așază la lucru, prin întrebări, mintea și sufletul unui om cu totul remarcabil, Părintele Adrian - Cuvânt Înainte, pp. 15-20. Nu e vorba doar de o carte-mărturie, ci și de o carte cu un om care ne va lipsi mereu la momentele de cumpănă duhovnicească prin care, uneori, trecem. Lainiciul – vatră de duh și de rezistență – poartă cu sine amprenta unor astfel de personalități duhovnicești. Amintim doar pe îndrumătorii obștii și anii în care ei au păstorit cu râvnă: Sfântul Cuvios Irodion Ionescu (1854-1900), cuviosul protoschimonah Visarion Toia, martirul (1929-1951) ori protosinghelul Calinic Cărăvan (1952-1974). Ultimii doi atingând sfințenia în anii grei, foarte grei, ai dictaturii comuniste, sub presiuni incredibile din partea unor oameni cu manifestări apropiate patologicului.

Părintele Adrian întregește cohorta aceasta duhovnicească, chipul său fiind, pentru mulți dintre noi, icoana pocăinței bucuroase, a flerului duhovnicesc al învierii. Răspunsurile sale, la vremea interviului era deja bătrân foarte, fiind ultimul său interviu acordat înainte de Plecarea Acasă, semnul unei vieți petrecute în rugăciune și har.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: