Povestea exegezei Epistolei Sfântului Apostol Iacov, ruda Domnului

Prezentare de carte

Povestea exegezei Epistolei Sfântului Apostol Iacov, ruda Domnului

    • Povestea exegezei Epistolei Sfântului Apostol Iacov, ruda Domnului
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Frumusețea cărții, din punctul meu de vedere, constă tocmai în atenta acordare în teologia Părinților Bisericii a exegezei și înțelegerii din interior a textului Scripturii.

În traducerea din limba engleză a Profesorului Dr. Camil Marius Dădârlat, a apărut Arhiepiscopul Dmitri Royster, Comentariu la Epistola Sfântului Apostol Iacov (Ed. Basilica, 2021, 215 pg.). Pornind de la ediția publicată în 2010 la St. Vladimir’s Seminary Press – Epistle of Saint James. A Commentary – ediția românească ne propune analiza aceasta, cuminte și adâncă, prin care autorul ne re-spune Epistola lui Iacov, cel admis de către critica istorică ca fiind „ruda” sau „fratele” Domnului, Iacov cel Drept care a fost întâiul Episcop al lerusalimului.

Scrisă înainte de anul 62 d.Hr. se consideră de către specialiști ca fiind prima dintre epistolele Noului Testament sau, oricum, printre primele – cel mai probabil după cele ale Sfântului Pavel către Tesaloniceni. Atent la a nu îngreuna lectura cu bibliografii care ascund Epistola, autorul ne propune un discurs catehetic convingător și cu adevărat relevatoare pentru cititor, indiferent, îndrăznesc de confesiune. Frumusețea cărții, din punctul meu de vedere, constă tocmai în atenta acordare în teologia Părinților Bisericii a exegezei și înțelegerii din interior a textului Scripturii.

Atent la nuanțe, autorul identifică acele chestiuni cu adevărat de reținut: viața creștină, armonia dintre credință și fapte, interdependența dintre ele. Identificând acele linii paralele de stil și conținut cu Predica de pe Munte, autorul insistă pe moartea credinței fără de fapte, nu pe unilateralitatea faptelor știind că voința omenească nu este ocolită în mântuire, harul nu anulează responsabilitatea personală. O lectură care propune, curajos, adevărul.

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: