Pregătiri de pelerinaj: chemarea tainică a Sfintei Parascheva

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Pregătiri de pelerinaj: chemarea tainică a Sfintei Parascheva

Mai puțin de o săptămână ne desparte de ziua Sfintei noastre dragi, zi în care inima Ortodoxiei românești va bate la Iași. Cu sfială scriu aceste rânduri pentru cei care au mai fost și pentru cei care vor veni pentru prima dată (din curiozitate sau din îndemnul cuiva), pentru cei care vor fi alături de departe, pentru cei care cred și pentru cei care încă se îndoiesc, pentru cei care au primit binefaceri și pentru cei ce vor primi, pentru cei ce o iubesc și pentru cei ce o vor iubi, pentru cei fericiți, dar mai cu seamă pentru cei nefericiți, pentru cei zdrobiți cu inima, pentru cei deznădăjduiți, pentru cei ce suferă, cu trupul sau cu sufletul. Să știți, cu toții, că Sfânta Parascheva vă așteaptă, ca întotdeauna, cu toată dragostea! 

Toamna și-a așternut veșmântul și nu contenește să ne uimească cu ale sale minunate culori pictate, parcă, de un penson ceresc prin livezi și prin păduri. Și dacă luna octombrie a început de câteva zile, știm că se apropie ziua Cuvioasei, cea care ne este deopotrivă mamă, prietenă și soră.

E minunat să simți cum la Iași, în zilele ce vor urma, se-adună în rugăciune oameni de aproape și oameni de departe, și cei care vor ajunge, și cei care și-ar dori, dar nu au posibilitate. Sfânta Parascheva a fost dăruită de Dumnezeu cu darul de a aduna pe toți laolaltă.

Oameni simpli, cu mâinile bătătorite de munca câmpului, medici, directori, profesori, ingineri, contabili, vânzători, farmaciști, cercetători, șoferi, sportivi, brutari, arhitecți, asistenți medicali, avocați, polițiști, piloți, notari – oameni chemați în societate, în slujirea altor oameni - și alții, cu ale lor responsabilități, vor fi împreună, nedeosebindu-se prin funcție sau statut social, ci doar asemănându-se prin dorul de Dumnezeu, prin căutarea milei și dragostei Lui. Aveți grijă unii de alții. Nu sunteți întâmplător împreună. Cunoașteți-vă și-n tăcere, iubiți-vă în rugăciune.

Cum să ne pregătim pentru un pelerinaj?

I-am apreciat întotdeauna pe oamenii cuminți, răbdători și atenți cu cei de lângă ei. Le-am căutat privirea și le-am descoperit-o senină și chiar înlăcrimată. I-am găsit în fiecare an în rândul Cuvioasei tăcuți, smeriți, cu flori în mână. I-am întrebat de dureri și de suspinuri și mi-au spus atunci că bucuria de a fi în acele momente acolo le biruiește pe toate. I-am crezut și am mers mai departe, căutând, întrebând, ascultând. Așa i-am întâlnit pe ostenitori, pe cei care s-au îngrijit de primirea pelerinilor, de hrana lor, pe cei care au uitat de somn din dragoste de aproapele. I-am surprins în miez de noapte împărțind ceai și vorbe bune. De asemenea, i-am găsit în drumul meu și pe cei care acordau asistență și îngrijiri medicale și pe jandarmii ce-i călăuzeau pe pelerini.

Revenind, cum să ne pregătim pentru un pelerinaj? Punându-ne în rânduială cele dinlăuntru și cele dinafară. Ne lăsăm, pentru două - trei zile, gospodăriile și treburile toamnei în grija familiei sau a vecinilor și a lui Dumnezeu. De e cu putință, ne luăm o zi - două zile liber de la serviciu. Să ne împăcăm cu cei certați, să cerem iertare tuturor, scriindu-ne în inimi durerile celor pe care-i lăsăm acasă, a celor pe care-i iubim, a celor care, din neputință ne poartă vreo ură. Îi aducem pe ai noștri, dar să-i amintim și pe cei ce-i știm în greutăți, în boală, în durere. Pe cei care îi întâlnim în drumul nostru spre Iași. Cea mai accesibilă faptă bună pe care o putem face celuilalt este să ne rugăm pentru el, să-l pomenim, așezându-l înaintea milei și dragostei nesfârșite a lui Dumnezeu. Vom fi mesagerul lor, precum Sfânta Parascheva e mesagera noastră la Bunul Dumnezeu și pe care o numim cinstitoare a celor ce ne miluiesc, întăritoare a celor ce ne slujesc și luminătoare a celor ce ne mângâie.

„Când aveți vreo nevoie, strângeți-vă ghem în rugăciune”

Credem uneori că ne-au năpădit toate necazurile de pe lumea aceasta. Am rămas poate fără serviciu, cineva din familia noastră este grav bolnav, poate chiar noi înșine, copiii nu ne mai ascultă, grijile ni se înmulțesc proporțional cu datoriile. Prietenii ne întorc spatele la greu, vecinii ne pricinuiesc neliniști. Calea ne-o arată Părintele Ioan de la Mănăstirea Petru Vodă, cuvintele acestea surprinzându-i-le într-o predică: „Aveți o problemă în familie, la serviciu, aveți o grijă în sat - strângeți-vă ghem, rugați-vă și nu se poate ca Domnul să nu v-asculte rugăciunea. Că nu-i cuvânt de minciună sau de batjocură: Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor”. Și cât ne va fi credința, atât de mare va fi minunea de care vom putea avea parte.

Oamenii n-o caută pe Sfânta Parascheva datorită neamului său ales, teologiei sale sau vreunui renume, ci pentru faptul că i s-a dat această putere de a-i ajuta pe cei în nevoi. Puterea aceasta este iubirea lui Dumnezeu care se revarsă prin sfinți. „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!” Ea e a noastră, a tuturor, și noi suntem ai ei și ai Dumnezeului nostru. Ea L-a iubit pe Dumnezeu și ne îndeamnă a-i urma viața, nu doar a o vizita, a o cinsti și a-i cere ajutorul. Să luăm aminte la cea care cu smerenie a dobândit cele preaînalte.

Sfânta Parascheva n-are nevoie de campanii de publicitate, cu spoturi, afișe și promovare pe Facebook, așa cum procedează astăzi cei care își doresc vizibilitate și cinste de la oameni. Mulțimea ce se strânge în jurul ei an de an, zi de zi, pot oare sărmanele noastre cuvinte să o cuprindă?

 „Nădăjduim că nu ne va părăsi Dumnezeu pentru rugăciunile tale, Preacuvioasă”

Ne gândim noi, de aproape patru veacuri de când Sfânta Parascheva ocrotește Moldova prin prezența cinstitelor sale moaște, câți pași s-au îndreptat spre dânsa, câte dureri, câtă recunoștință, câte generații? Numai Bunul Dumnezeu poate ști. Suntem continuatorii unei tradiții care, din credință, izvorăște minuni.

Anul acesta, la Iaşi vor fi aduse spre cinstire moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mare ctitor de cultură şi lăcaşuri sfinte, o personalitate marcantă a istoriei noastre româneşti. Moartea sa mucenicească, alături de cea a celor patru fii ai săi şi a sfetnicului Ianache rămân peste veacuri o pildă de neclintire în credinţă. Să venim spre Sfânta Cuvioasa Parascheva şi spre Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu cu nădejde, cu credință și cu dragoste. Iar de nu le avem sau le-am cam pierdut, bun și milostiv este Domnul în a ni le dărui, de i le vom cere. Să cerem mai întâi vindecare de păcate şi de patimi, amintind mai apoi de necazuri și de bolile noastre și ale celor pe care-i purtăm în inimi și în suflete. Nădăjduim astfel că nu ne va părăsi Dumnezeul nostru până în sfârșit, pentru rugăciunile tale, Preacuvioasă.

 

 

Citește despre: