Cuvântul coborât printre noi – Cassian Maria Spiridon

La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a apărut cartea Cuvântul coborât printre noi semnată de Cassian Maria Spiridon. 

Volumul Cuvântul coborât printre noi cuprinde diverse articole pe care autorul le-a publicat în „Convorbiri literare”, „Poezia” sau „Unu”, reviste de specialitate. În aceste articole cititorii au ocazia să se întâlnească cu diverse aspecte mai puțin cunoscute ale poeziei și spiritualității ei ascunse.  Dacă vom avea răbdarea să parcurgem acest volum interesant, vom avea ocazia să aflăm cum era percepută religia în publicistica lui Eminescu sau cum erau văzute conceptele de națiune și creștinism la Dumitru Stăniloae. „Rostul materiei”, „Dogmatica terțului”, „Poezie și Dumnezeu” sunt doar câteva titluri din cele 30 de articole pe care le veți ciți pe nerăsuflate.

„Ne este greu să credem că ar exista Poezie fără Dumnezeu. În genere, poate exista ceva fără Dumnezeu? – de la fapte de viaţă, dar şi opere de artă, până la poezia fără de care spiritul ar fi ca şi mort! Puţin probabil să aflăm un răspuns afirmativ la această interogaţie. Cele două entităţi, Poezia şi Dumnezeu, sunt şi se manifestă numai împreună, potenţîndu-se reciproc”, declara autorul.

„De altfel, poetul scrie ca şi cum ar scrie pentru un singur cititor: Dumnezeu – Creatorul perfect – Care ştiindu-Se aşa, nu scrie şi El, la rându-I, poezie, dar ar putea oricând să o facă. El este marele Judecător; cum spune Tasso: Numai Dumnezeu şi Poetul merită numele de creator.”

Autorul, Cassian Maria Spiridon, poet și eseist ieșean, fondator al revistei „Timpul”, înființează în 1991 Editura Timpul. Pentru cei care nu știu prea multe informații despre autor, acesta a întemeiat în 1994 Revista „Poezia”, iar în 1995 „Caiete de la Durău”. Autor a peste 40 de volume de poezie, eseistică și publicistică, a obținut numeroase premii și distincții literare, printre care Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, două premii Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru eseu și altele pentru poezie. Este membru al Comitetului Director și al Consiliului USR și președinte al USR, filiala Iași.

De același autor, Cassian Maria Spiridon, la Editura Doxologia, au mai apărut volumele „Petre Tuțea, între filosofie și teologie” și „Fericirile monahului Nicolae de la Rohia”.

https://edituradoxologia.ro/cuvantul-coborat-printre-noi

De la același autor

Ultimele din categorie