Sfântul Ioan Damaschinul Despre islam – Daniel J. Sahas

La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a apărut volumul 18 din Colecția Patristica, Seria Studii, intitulat Sfântul Ioan Damaschinul Despre islam, autor Daniel J. Sahas. Traducerea din engleză și greacă veche a fost realizată de Dragos Dâscă.

Autorul este Profesor Emeritus de istoria religiilor la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, iar lucrarea reprezintă teza sa de doctorat care a fost publicată în anul 1970. Patrolog şi istoric ortodox de origine greacă, Daniel J. Sahas este autorul a cinci cărţi şi a peste patruzeci de studii despre Părinţii Bisericii, Islam, iconoclasm.

Sfântul Ioan Damaschinul a fost primul teolog creştin care şi-a asumat o confruntare serioasă şi informată cu – şi în cele din urmă o respingere a – ceea ce reprezintă Islamul. Sentimentul general faţă de Islam era că acesta este o altă erezie iudeo-creştină, cu puternice elemente ariene sau monofizite.

Dacă musulmanii prin al lor Qur᾽ān au declanşat un război sfânt împotriva „celor care Îi atribuie lui Dumnezeu asociaţi” – i.e., creştinii care cred în Treime –, bizantinii au contraatacat după modelul Sfântului Ioan Damaschinul, considerând Islamul un „înaintemergător al lui Antihrist”, DOP, XVIII (1964), 115. Totuşi, nu se poate susţine că Ioan Damaschinul a fost cel care a dat tonul pentru această atitudine creştină faţă de Islam. Ioan Damaschinul, dimpotrivă, a păstrat dialogul său cu Islamul într-un cadru teologic.

Volumul de față este structurat în patru părți plus anexe. În primele două ne este prezentat contextul istoric în care Sfântul Ioan Damaschinul a activat ca teolog și relațiile sale cu islamul. În celelalte două părți sunt analizate scrierile sfântului despre Islam, autenticitatea lor, text și conținut. În cadrul anexelor avem parte de textul în limba greacă, pe pagina pară, și de textul tradus pe pagina impară, ceea ce reprezintă un atu și-i ofera cititorului posibilitatea de a face comparații și de a lectura textul în original.

Pentru prima dată în limba română sunt publicate scrierile despre Islam ale Sfântului Ioan Damaschinul, traduse din greaca veche: Capitolul 101 din De Haeresibus şi Disputatio Saraceni et Christiani., ceea ce reprezintă o noutate pentru spațiul editorial românesc.

Cartea Sfântul Ioan Damaschinul despre Islam este binevenită, în contextul confruntării țărilor europene cu migrația popoarelor de origine musulmană, de aceea orice creștin, și nu numai, ar trebui să cunoască toate aspectele cu care se confruntă sau se va confrunta.

De la același autor

Ultimele din categorie