PS Benedict Bistriţeanul: Nu este uşor să slujeşti aproape de unul singur şi să vezi biserica goală

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

PS Benedict Bistriţeanul: Nu este uşor să slujeşti aproape de unul singur şi să vezi biserica goală

    • PS Benedict Bistriţeanul: Nu este uşor să slujeşti aproape de unul singur şi să vezi biserica goală
      Foto: mitropolia-clujului.ro

      Foto: mitropolia-clujului.ro

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin este prăznuit anual la data de 14 aprilie, dar pentru că anul acesta data de 14 aprilie coincidea cu Sfânta și Marea zi de Marți, iar sărbătorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie, care nu se integrează cu perioada Săptămânii Patimilor, prăznuirea sfântului s-a făcut în a treia zi de Paști.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Benedict a purtat engolpionul care i-a fost dăruit Mitropolitului Bartolomeu de către Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, la canonizarea Sfântului Ierarh Pahomie, în anul 2007.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită fără accesul credincioșilor, cu respectarea regulilor impuse de autorități, ca urmare a măsurilor de prevenție și limitare a răspândirii coronavirusului.

În predica sa, ierarhul a numit lăcașul de cult, în interiorul căruia momentan se oficiază slujbe fără participarea credincioșilor, „punctul nostru de sprijin și izvorul prin care primim viață”, descriind în câteva cuvinte cum e să slujești într-o biserică goală: „Nu este ușor să slujești aproape de unul singur, să binecuvintezi Pace tuturor și să vezi biserica goală. Cu atât mai mult să vorbești cuiva care se află foarte departe, fizic cel puțin. Dar ne rugăm Domnului să ne întărească și pe noi și să vă mângâie și pe dumneavoastră în așa fel încât să simțim comuniunea, fie ea și departe”.

„E adevărat că omul are nevoie și de comuniune fizică, nu doar spirituală. Să fim și împreună, dar nu deznădăjduim pentru că Hristos, înviind, aduce pace, bucurie și promisiunea că toate vor fi bune”, a spus PS Benedict Bistrițeanul.

De asemenea, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

Parohia Ortodoxă Gledin este păstorită de preotul paroh Ioan Titieni, care desfășoară multe activități culturale și social-filantropice, printre care amintim: Concursul regional de creație literară și interpretare „Sfântul Pahomie de la Gledin”, ajuns anul trecut la a VIII-a ediție, precum și construirea Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana”, aflat în proximitatea bisericii, care a fost sfințit la data de 14 aprilie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor, în anul 1674. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamț, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamț, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munți. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă.

A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Sursa: mitropolia-clujului.ro și basilica.ro