PS Părinte Damaschin Dorneanul: „Cine ascultă cuvântul lui Dumnezeu și crede în el este veșnic”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

PS Părinte Damaschin Dorneanul: „Cine ascultă cuvântul lui Dumnezeu și crede în el este veșnic”

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, în ziua pomenirii Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Sfânta Ana” din comuna Mestecăniș. Așezarea monahală și-a serbat cel de-al doilea hram.

După tradiționala primire de către soborul slujitor și mica obște monahală, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată.

În cuvântul de învățătură, PS Damaschin Dorneanul a explicat Evanghelia zilei, subliniind cum putem deveni din „neamul lui Dumenzeu”: „Cum putem și noi să fim din neamul lui Dumnezeu, să avem obârșie din Dumnezeu, să ne arătăm ca vrednici fii ai lui Dumnezeu-Tatăl și ca vrednici fii ai Maicii Domnului, să merităm numele de frați ai Domnului nostru Iisus Hristos după har? Trebuie să facem cele două lucruri pe care ni le-a spus Domnul în Evanghelie: să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și să-l împlinim pe el. Și a mai zis Domnul: «Cuvintele mele sunt duh și sunt viață» și «Cel ce ascultă cuvântul meu și crede în Cel ce m-a trimis pe Mine are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viață». Cine ascultă deci cuvântul lui Dumnezeu și crede în el este veșnic, așa cum veșnic este și Cel din a cărui neam vrem să fim și noi, adică Dumnezeu. Dacă cineva are în urmă strămoși de vază, nu are oare el o mulțumire și bucurie aparte? Darămite noi, cât ar trebui să fim de onorați de faptul că Dumnezeu vrea să ne ia, să ne facă parte din familia Lui cea mare, ca să fim împreună cu cei care i-au bineplăcut lui din toate timpurile, să fim din neamul Lui? Toate acestea numai dacă ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinim pe el”.

La finalul Sfintei Liturghii, duhovnicul așezării monahale, ieroschimonahul Iacob Bârsan, ucenic al părintelui Ioanichie Pârâială, a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin pentru slujire și credincioșilor pentru prezență.

La finalul slujbei, conform tradiției, credincioșii au fost binecuvântați de ierarh.

Zidirea bisericii Schitului Mestecăniș a început în anul 2012. Locașul de cult, care are două hramuri - Sfântul Ioan Iacob și Sfânta Ana - a fost sfințit în anul 2015, la pomenirea Sfântului Ioan Iacob, de către IPS Părinte Arhiepiscop Pimen și PS Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord. Oștea monahală de la Mestecăniș numără patru monahii.

Citește despre: