Reacțiile pe care le avem când copiii greșesc reflectă dragostea pe care le-o poartă Hristos?

Trebuie să reflectăm asupra propriilor noastre instincte și reacții, precum și asupra efectelor pe care le pot avea asupra copiilor noștri. Firește că ne iubim copiii. Întrebarea este: Oare reacțiile pe care noi le avem când ei greșesc reflectă dragostea pe care le-o poartă Hristos?

Părinţii cred adesea că se poartă iubitor faţă de copiii lor când reacţionează instinctiv la un comportament urât. Mulţi părinţi au intenţii bune, dar au tendinţe şi obiceiuri greşite în felul în care reacţionează faţă de copiii lor.

Ca să le răspunzi adecvat copiilor tăi este nevoie de introspecţie şi atenţie faţă de celălalt. Însuşi Hristos şi Biserica Lui ne revelează ce înseamnă iubirea jertfelnică, nu reacţiile noastre instinctive. Trebuie să reflectăm asupra propriilor noastre instincte și reacții, precum și asupra efectelor pe care le pot avea asupra copiilor noștri. Firește că ne iubim copiii. Întrebarea este: Oare reacțiile pe care noi le avem când ei greșesc reflectă dragostea pe care le-o poartă Hristos?

Vreau să evidențiez câteva dintre reacțiile impulsive cele mai răspândite pe care le au părinții. Unele reacții au loc când părinții își ies din fire și nu se mai gândesc la ce fac sau ce spun. Alte reacții sunt forme rău-înțelese de a ne exprima iubirea și pe care le-am moștenit de la părinții noștri sau sunt tendințe rele pe care le-am adoptat și noi.

(Philip Mamalakis, Principii ortodoxe de creștere a copiilor: educarea lor pentru Împărăția lui Dumnezeu, Editura Sophia, București, 2017, p. 57-58)

De la același autor

Ultimele din categorie