Remedii din plante - mod de preparare

Stil de viaţă

Remedii din plante - mod de preparare

În majoritatea cazurilor, infuziile, decocturile, uleiurile, cataplasmele, uleiul, pulberea, care se folosesc în scopuri terapeutice se prepară în mod asemănător.

Pentru a vă putea ghida mai ușor în ceea ce privește modalitatea de preparare a unora dintre remediile naturale, vă prezentăm principiile generale în ceea ce urmează:

infuzia: la o cană de apă fierbinte se adaugă o linguriță de plante uscate sau proaspete. Recipientul se ține acoperit timp de 5-15 minute, după care se strecoară și se consumă cât încă este cald, dar nu fierbinte. Pentru infuziile folosite la cataplasme, inhalații și spălături se folosește o cantitate dublă de plantă.

decoctul: este folosit pentru spălături (externe și interne), băi și cataplasme. Într-o cană de apă clocotită se adaugă o lingură de plantă uscată sau proaspătă și se mai fierbe încă 5-10 minute, după care se ia de pe foc și se mai lasă la infuzat încă 10-15 minute, după care se strecoară și se folosesște lichidul călduț.

cataplasmele: se pot prepara din plante uscate sau proaspete, legume sau făină (grâu, orz, porumb). În cazul frunzelor de plante care se folosesc la cataplasme (ex.varza), acestea se zdrobesc înainte de utilizare, după care se fixează cu un bandaj pe zona bolnavă. Legumele se rad, se face o pastă care se aplică pe zona afectată, după care se acoperă cu o folie de plastic și un bandaj elastic. Făina se amestecă cu apă până se omogenizează și se obține o pastă, care se aplică local, fixându-se.

maceratul: se prepară folosindu-se, ca măsură, o cană de apă la temperatura camerei și o lingură de plantă (proaspătă sau uscată) și se lasă într-un loc uscat pentru 10-12 ore, după care se strecoară și se folosește.

pulberea: se obține din plante uscate și măcinate cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau într-un mojar și se păstrează în recipiente din sticlă, închise ermetic. Este important de reținut că se prepară atâta pulbere cât se va folosi într-o perioadă de 14 zile, deoarece după această perioadă plantele își vor pierde proprietățile curative.

uleiul: se prepară punând în ulei de măsline planta respectivă pentru 14 zile.

tinctura: se prepară folosindu-se alcool alimentar, țuică, rachiu sau vodcă și plante proaspete, uscate sau pulbere. Amestecul se lasă la macerat timp de 14 zile, agitându-se zilnic. După cele 2 săptămâni, se strecoară și se păstrează la rece, în sticluțe închise la culoare, pentru 2 ani.

vinul: se prepară folosind vin netratat, puțin încălzit. Acesta se adaugă peste o cană de infuzie sau decoct și se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează și se folosește la nevoie. În medie, se administrează câte 5-6 linguri de preparat zilnic.

oțetul: se prepară adăugând peste infuzia sau decoctul de plantă oțet (de preferat din cel făcut în casă).

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.