Din dragoste față de Sfânta Parascheva – cum arată în acest an baldachinul Cuvioasei

Pentru al 16-lea an consecutiv, Florentina Buștei alături de familie și de prieteni a venit la Iași, la Hramul Sfintei Parascheva, să îmbrace în flori baldachinul Cuvioasei.

Întrebată de ce se întoarce mereu la Iași, împlinind această misiune a împodobirii baldachinului, Florentina Buștei nu ezită în oferirea răspunsului: „Din dragoste și din evlavie față de Sfânta Parascheva. Și pentru binefacerile Sfintei!”. E alături de soț și de copii, de prieteni și de Nicu Marin, decoratorul florist care se ocupă de tot ceea ce înseamnă aranjament. „La București s-a muncit cam două zile, 12 ore pe zi, circa 10 oameni. Iar aici 10-12 ore, cred că sunt 18-20 de persoane. Opt sunt profesioniști, sunt de meserie, și voluntari suntem toți. Și la București, și șoferii care vin cu florile, și toți cei care lucrează aici, toți o fac cu drag și cu dragoste pentru Sfânta”.

Aranjamentul din acest an e ales, ca de obicei, după îndelungi dezbateri, după tot felul de aranjamente făcute în primă fază și după… suflet! „Întotdeauna când ne gândim că gata, am stabilit și asta facem, peste noapte se schimbă ceva. De exemplu, culorile stabilite inițial erau roșu, galben și portocaliu și vedeți ce e acum, da? Deci s-a schimbat total. Nu știu ce și cine și cum ne face dar, într-un final, trebuie să iasă un demo mic care să placă la toată lumea. Și atunci când toată lumea e fericită, clar, acea îmbinare de culori și de flori îi place Sfintei. Când unul singur e supărat, și în mod special al meu soț, când nu e împăcat și nu e lămurit, clar n-are cum să iasă ceea ce am stabilit noi anterior”, povestește Florentina Buștei.

Iar rezultatul final din acest an e cald și luminos, în galben și alb, cu pete de culoare roz, bleu, verde. „Am ales să predomine galbenul, am vrut să fie mai luminos decât anul trecut. Avem crizanteme deosebite, chiar un soi foarte frumos, Charlotte, care are un rozaliu și e ușor vintage. Avem trandafirii, bineînțeles, care sunt nelipsiți, avem antirrhinum galben, care e foarte delicat, eucalipt… platinum cu delphinium alb și cu dephinium blue, ca să le îmbinăm frumos, crizantemă delistar verde – mi-a plăcut mie foarte tare și am ținut neapărat să fie. Și nelipsitul brad, de care ne ocupăm mai înainte de toate”.

E o întreabă bogăție – o bucurie pentru privitori și pentru pelerini, dar și o jetfă cu drag adusă Sfintei Parascheva. De aceea, niciodată nu se contorizează munca în sume de bani și nici măcar în număr exact de flori. „Este ultimul lucru care ne interesează. Aranjamentele trebuie să fie foarte frumoase, trebuie să folosim atât cât sunt necesare și niciodată, dar chiar niciodată nu am făcut calcule. Nici câte flori și nici cât costă. Și nu vreau să știu niciodată. Și nu știe nimeni de la noi din familie. Poate soțul, cu aproximație, dar nu l-am întrebat și nici el nu ne-a spus niciodată”, a mai spus Florentina Buștei.

Dacă Dumnezeu și Sfânta Parascheva vor îngădui, echipa de la București se va întoarce și anul viitor, și an de an, cât vor putea. Iar întoarcerea înseamnă ceva: „Înseamnă că de fiecare dată plecăm de aici cu sufletul plin de bucurie și mulțumiți, mulțumiți în sinea noastră, mulțumiți în sufletul nostru și asta contează foarte mult!”.

Citește și:

Mărturii din culise – când, de ce și cum a început tradiția împodobirii baldachinului Sfintei Parascheva

De la același autor

Ultimele din categorie