Rugăciune, compasiune și acțiune: Monahii și monahiile din Arhiepiscopia Iașilor, solidari cu refugiații din Ucraina
Ca urmare a apelului lansat pentru ajutorarea familiilor de refugiați care tranzitează teritoriul țării noastre sau caută adăpost din pricina situației dificile prin care sunt nevoiți să trecă, mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor au răspuns solidar, ieșind în sprijinul celor încercați în această perioadă.
În multe dintre mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor au fost organizate spații de cazare, părinții și maicile din obștile monahale venind în întâmpinarea nevoilor stringente ale fraților noștri din comunitățile afectate de război.
„În contextul realităților dureroase din Ucraina și-n întâmpinarea fluxului din ce în ce mai mare de refugiați care ajung în țara noastră, monahii și monhiile din Arhiepiscopia Iașilor au deschis larg porțile mănăstirilor pentru a oferi odihnă trupească și sufletească. Astfel, în cadrul așezămintelor monahale există aproximativ 500 de locuri de cazare, incluzând hrană caldă, medicamente și, acolo unde este nevoie, sprijin pentru deplasarea celor ce fug din calea războiului”, ne-a transmis părintele arhimandrit Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap-Basaraba și exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor.
Mai exact, în județul Iași există aproximativ 100 de locuri de cazare (la Mănăstirile Miclăușeni, Vlădiceni, Hadâmbu și Hlincea), în județul Neamț pot fi cazați aproximativ 313 refugiați (la Mănăstirile Neamț, Durău, Văratec, Sihăstria, Secu, Bistrița, Pângărați și Nechit), iar în județul Botoșani 57 de locuri de cazare au fost pregătite (la Mănăstirile Coșula, Vorona, Zosin, Sihăstria Voronei, Gorovei și Popăuți).
Toate acțiunile de sprijin din cadrul mănăstirilor sunt realizate în strânsă colaborare cu autoritățile locale și cu instituțiile abilitate, comunicându-se în permanență informații actuale și necesare de la fața locului.
* În continuare, putem ajuta refugiații donând pentru cazare, masă ori asistență medicală pe fiideajutor.ro!
Îți mai recomandăm și:
(Video) Sfârșitul nu-i aici – refugiații din lumea semnelor își continuă drumul
(Video) „Toți se tem!” – vești din Ucraina, primite din pivniță
(Video) Maxim, refugiat surdo-mut din Ucraina: „Mulțumesc mult, România!”
(Video) Vrea pace în Ucraina și apoi să se întoarcă acasă: „E pământul meu, sângele este de acolo!”