Rugăciune la moaştele Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer

Documentar

Rugăciune la moaştele Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer

O călătorie spirituală în Grecia nu va fi completă fără un popas de rugăciune la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul (de Eghina), cunoscut de creştin-ortodocşi ca fiind un vindecător de boli grele precum cancerul. Pelerinajele în Grecia, organizate de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi programate pentru luna iunie, respectiv septembrie, vor cuprinde şi opriri la moaştele Sf. Ioan Rusul şi Sf. Ierarh Spiridon.

Momentele când un creştin ortodox se află în faţa unor sfinte moaşte sunt cu adevărat copleşitoare, între mintea şi sufletul nostru creându-se o conexiune perfectă şi o dorinţă de desăvârşire. „Sfinte (...) întăreşte-mă în credinţă şi mijloceşte pentru mine, păcătosul, să-mi dăruiască Domnul Dumnezeul meu pace sufletească“; este de-ajuns să rostim aceste lucruri, după cum mi-a spus demult un preot hăruit, pentru că sfinţii cărora ne rugăm au cunoştinţă de tot ceea ce ne trebuie şi, mai ales, de cât avem nevoie. Pentru că, de multe ori sau poate că de cele mai multe ori, omul cere mai mult decât poate duce. Iar măsura tuturor lucrurilor fiind Dumnezeu şi sfinţii care mijlocesc Lui, e de-ajuns să cerem milostivire, iertare şi să ne rugăm pentru a vedea calea potrivită. Şi fără îndoială că o vom descoperi. La vremea potrivită.

Un sfânt care mijloceşte, care se roagă pentru iertarea noastră şi vindecă neputinţele, trupeşti şi sufleteşti, este Sf. Nectarie Taumaturgul (de Eghina), un sfânt tot mai iubit de noi, românii, pentru nenumăratele sale minuni săvârşite. Cunoscut în special ca „vindecătorul de cancer“, Sf. Nectarie, sărbătorit de Biserica noastră la data de 9 noiembrie, se află în mijlocul credincioşilor ortodocşi şi prin prezenţa sa lumească: binefăcătoarele sale moaşte aflându-se la Mănăstirea „Sf. Treime“ din Insula Eghina (Grecia), dar şi în nenumăratele biserici din ţara noastră prin intermediul părticelelor din sfintele moaşte primite în dar.

La moaştele Sfântului, la chilia şi mormântul acestuia, se poate ajunge lesne apelând la Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care organizează în fiecare an pelerinaje în Grecia.

În iunie şi septembrie, pelerinaj la moaştele Sf. Ierarh Nectarie şi Sf. Ioan Rusul

Credincioşii au această posibilitate în iunie (14-23) şi septembrie (18-27). Plecările în pelerinaj se vor face din oraşele Iaşi, Bacău, Focşani, Buzău sau Bucureşti, cu autocarul, tarifele fiind de 425 de euro/persoană (plecare din Iaşi), 415 euro/persoană (plecare din Bacău/ Focşani/ Buzău), respectiv 400 de euro/ persoană (plecare din Bucureşti), pentru grup de minimum 35 de pelerini. Serviciile asigurate sunt transportul cu autocar clasificat 2*; cazare la hotel de 3*, camere în regim dublu cu mic dejun şi însoţitor de grup.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, nu sunt incluse în preţ intrarea de aprox. 6 euro la mănăstirile din cadrul Complexului Monahal Meteora, taxa de ferryboat (aprox. 40 de euro), croazieră în jurul Muntelui Athos (15 euro), asigurarea medicală şi alte cheltuieli personale.

În Grecia însorită se va ajunge după o călătorie pe traseul Iaşi - Bucureşti - Giurgiu -  Sofia - Tesalonic - Paralia Katerini (cazare). Un prim popas duhovnicesc se va face la Tembi, la biserica, icoana făcătoare de minuni şi izvorul tămăduitor al Sf. Mc. Paraskevi, apoi la Mănăstirea Kato Xenia  „Străina de Jos“ cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina“ şi Brâul Maicii Domnului. După o noapte petrecută în Evia, pelerinii vor purcede spre Atena, cu o oprire extrem de folositoare la Prokopion, unde se află moaştele Sf. Ioan Rusul, iar dacă timpul o va permite, se va mai vizita şi Mănăstirea „Sf. Cuv. David“, cu mormântul Fericitului Iacov. În capitala Greciei se va vizita Complexul Muzeal Akropole, urmând ca a doua zi pelerinii să se deplaseze spre Insula Eghina, unde se vor închina la moaştele binefăcătoare ale Sf. Nectarie, la mormântul şi chilia sfântului binecunoscut românilor. De la Sf. Nectarie Taumaturgul, pelerinii, împliniţi sufleteşte, îşi vor bucura ochii cu un tur panoramic al Atenei, o plimbare cu ferryboat-ul Eghina - Pireu, admirând, totodată, şi Catedrala mitropolitană şi clădirea Parlamentului grec.

Închinare la moaştele Sf. Ap. Andrei şi croazieră în jurul Sf. Munte Athos

În ziua a şasea se va face deplasarea spre Patras, Canalul Corint - Mănăstirea Loutraki - închinare la moaştele Sf. Patapie. Apoi se va merge la Mănăstirea Mega Spileo, închinare la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la părticele de sfinte moaşte.

În Patras, pelerinii se vor închina la moaştele Sf. Ap. Andrei - biserica mare: capul Sf. Andrei şi crucea; în biserica mică: mormântul, fragment din cruce.

Pelerinajul va continua la Igoumenitza, apoi cu ferryboat pe ruta Igoumenitza - Corfu, unde pelerinii se vor închina la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon şi Sf. Teodora Împărăteasa. Complexul Monahal Meteora: Marele Meteor, Sf. Ştefan, Roussanou, reprezintă un alt punct pe harta pelerinajului nostru, iar în următoarea zi, în drumul spre Tesalonic, se va face oprire la Biserica „Sf. Mc. Dimitrie“, Turnul Alb, Arcul lui Galeriu. În Ouranopolis se vor vizita Mănăstirea „Sf. Ioan Teologul“ cu moaştele Sf. Arsenie Capadocianul şi mormântul Sf. Paisie Aghioritul. 

După o croazieră în jurul Sf. Munte Athos, în drumul de întoarcere, pelerinii români vor face oprire la cea mai mare mănăstire din Bulgaria: Mănăstirea Rila, cu moaştele Sfântului Ioan de la Rila.

Lăcaşuri cu moaşte ale Sfântului Nectarie

Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Eghina, mâna stângă a Sfântului aflându-se în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaştele Sfântului se găsesc însă în mai multe biserici din lume (California - SUA, M-rea Rakovica din Belgrad - Serbia); în România, părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie sunt la Mănăstirea Putna, Mănăstirea Radu-Vodă din Bucureşti şi la Biserica „Sf. Ierarh Nectarie“ din Iaşi, cartierul Alexandru cel Bun. Românii se mai pot închina moaştelor Sf. Nectarie la Schitul „Sfinţii Ioan şi Nectarie“ (Brădetu, Argeş), paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului - Bucuria neaşteptată“ din Mănăstirea rupestră Sinca Veche, judeţul Braşov, M-rea Halmyris (Murighiol - Tulcea), Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Capela „Sf. Andrei“ din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi; Biserica „Sfinţii Voievozi“ Ghimiceşti - Vrancea, Biserica „Sf. Treime“ Bucium, judeţul Braşov, biserica Spitalului TBC din Sibiu, biserica Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou“ din Suceava, Biserica memorială „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, Biserica „Sf. Doctori Cosma şi Damian“ din cadrul Spitalului Fundeni, Bucureşti; Biserica „Sf. Gheorghe“ din Slobozia - Ialomiţa; M-rea Sf. Cruci, Oradea, judeţul Bihor.

În anul 2006, prezent la Iaşi, la hramul Sf. Cuvioase Parascheva, Înalt Preasfinţitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, a dăruit, pe 15 octombrie, o particică din moaştele Sfântului Nectarie bisericii ieşene din cartierul Alexandru cel Bun.

Viaţa Sfântului Nectarie de Eghina

Sf. Nectarie Taumaturgul, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Biserica Greciei, s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, pe malul Mării Marmara. Părinţii săi au fost oameni săraci, dar foarte evlavioşi. Din botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se din pruncie de o aleasă educaţie creştinească. După primii ani de şcoală, Anastasie este trimis să înveţe carte la Constantinopol, unde studiază teologia şi scrierile Sfinţilor Părinţi. Aici, sufletul său începe să-L descopere pe Hristos prin rugăciune, prin citirea cărţilor sfinte şi prin cugetarea la cele dumnezeieşti.

Mai apoi, tânărul Anastasie se stabileşte în Insula Hios, unde predă religia la o şcoală, după ceva timp însă intră în nevoinţa monahală în vestita chinovie numită „Noua Mânăstire“ (Nea Moni), primind tunderea în monahism la 7 noiembrie 1876, sub numele de Lazăr. După câteva luni, pe 15 ianuarie 1877, este hirotonit diacon de către mitropolitul de Hios, Grigorie, ocazie cu care primeşte numele Nectarie, pe care avea să-l poarte toată viaţa.

Ierodiaconul Nectarie îşi completează studiile liceale, apoi urmează Facultatea de Teologie din Atena, fiind acceptat de patriarhul de Alexandria, Sofronie, în cadrul patriarhiei. Este hirotonit preot la Alexandria, apoi ridicat la treapta de arhimandrit şi trimis la Cairo, în calitate de consilier patriarhal. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneşte mitropolit onorific de Pentapole, o veche eparhie ortodoxă din Libia Superioară.

Invidiat de ceilalţi ierarhi, Sf. Nectarie este vorbit de rău către patriarh, astfel că acesta îl eliberează din cinstea arhierească, permiţându-i-se să slujească mai departe în Biserica „Sfântul Nicolae“, apoi i se cere să părăsească Egiptul. Se retrage la Atena în luna august a anului 1890, unde a fost câţiva ani predicator, profesor şi director al unei şcoli teologice pentru preoţi, până în anul 1894, reuşind să formeze duhovniceşte mulţi tineri iubitori de Hristos.

Dorind la bătrâneţe să se retragă la mai multă linişte, a construit între anii 1904-1907, cu ajutorul multor credincioşi şi ucenici, o frumoasă mănăstire de călugăriţe, în Insula Eghina, din apropierea Atenei, rânduind aici viaţă desăvârşită de obşte, după tradiţia Sfinţilor Părinţi. Apoi se retrage definitiv în această mănăstire şi duce o viaţă înaltă de smerenie şi slujire, de dăruire totală şi rugăciune neadormită, arzând cu duhul pentru Hristos, Mântuitorul lumii, şi pentru toţi care veneau şi îi cereau binecuvântare, rugăciune şi cuvânt de folos sufletesc. Sfântul Nectarie şi-a dat sufletul cu pace în mâinile lui Hristos, la 8 noiembrie 1920, iar după mai bine de douăzeci de ani, trupul său s-a aflat în mormânt întreg şi nestricat, răspândind multă mireasmă.

În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie.

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro