Să nu vrei să schimbi oamenii, ci să le slujeşti dacă Dumnezeu o cere
Bucuria ta calmă, bucuria care nu e circumstanţială, va fi pentru el o mărturie, un semn a ceva ce-i scapă.
Cei care au păcate mari, nu vor să se întoarcă la Dumnezeu. Este bine să vorbim cu ei, să-i sfătuim sau să-i lăsăm în pace?
Cel mai important lucru pentru ei este să vadă că tu ai bucurie, pentru că omul care a făcut păcate mari este nefericit, e lipsit de bucurie. Va face gălăgie, se va veseli uneori, se va distra, dar cu cât va face mai multă gălăgie, cu atât va fi mai nefericit. Şi fiecare gălăgie de asta, fiecare petrecere, după care strigă sus şi tare „ce bine ne-am simţit”, este un strigăt de durere înăbuşit de surogatele de bucurie. Atunci, bucuria ta calmă, bucuria care nu e circumstanţială, va fi pentru el o mărturie, un semn a ceva ce-i scapă. Să ne rugăm pentru el în taină şi să-L întrebăm pe Dumnezeu: „Doamne, dacă eu pot să-i spun ceva, dă-mi Tu această ocazie”. Numai aşa vei pregăti cu adevărat o discuţie, întâlnirea şi vorbirea, în aşa fel încât să audă. În clipa în care cel cu care vorbeşti, schimbă vorba, opreşte-te, că până acolo a fost. E nevoie să fii uşor la dans. Să nu vrei să schimbi oamenii, ci să le slujeşti dacă Dumnezeu o cere.
Să facem tot ce ţine de noi, să ne rugăm, să fim la dispoziţia lui Dumnezeu şi a celuilalt, dar fără să devenim noi „mântuitorii” lui. N-am fi decât sărmane victime ale rolului de „salvator” care nu s-a vindecat pe sine mai întâi.
(Monahia Siluana Vlad, Deschide cerul cu lucrul mărunt, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 159)
Maica Domnului, însăși Sfântă a sfinților
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro