Sărbătoarea hramului la Mănăstirea Poiana Mărului
Sărbătoarea „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul” a debutat pentru Mănăstirea Poiana Mărului din județul Caraș-Severin cu procesiunea din Parohia Măru până la acest așezământ monahal și a continuat cu sfânta Liturghie oficiată de PS Lucian împreună cu un sobor de preoți. Există frumoasa tradiție ca încă din ajunul hramului să înceapă manifestările prilejuite de acest eveniment prin procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Parohia Măru, ce datează din anul 1520.
Un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de mulțumire în Biserica parohială din Măru, după care a urmat procesiunea cu icoana până în stațiunea Poiana Mărului. În continuare icoana a fost așezată lângă altarul de vară al mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul participând la Slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Taina Sfântului Maslu și rugăciunile de dezlegare.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, tot în altarul de vară al mănăstirii, la care au participat câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării noastre. De asemenea, au fost prezenți copii și tineri, participanți la Tabăra din inima satului, în parohiile Măru și Zăvoi, un program duhovnicesc și educațional pe care Episcopia Caransebeșului îl desfășoară în această vară în mai multe localități.
În contextul anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, la finalul Sfintei Liturghii, două familii din satul Poiana Mărului, ce împlinesc aproximativ 60 de ani de căsătorie, au primit din partea Preasfințitului Lucian, dar și din partea administrației locale, diplome de excelență, Noul Testament cu Psalmi și plachete.
„Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a dăruit acest timp favorabil și am putut sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară. Ne bucurăm că dintre cei prezenți la sfânta slujbă s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai ales că ne aflăm în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Bucuria noastră a fost deplină când în altarul de vară au urcat cele 2 familii din Poiana Mărului, familii ajunse la o vârstă venerabilă, soț și soție, care au împlinit aproximativ 60 de ani de căsnicie, oameni credincioși, oameni ai bisericii, care au fost recompensați de către noi, dar și de către autoritățile locale. Așadar, a fost și o zi a recunoștinței pentru persoanele vârstnice, care s-au evidențiat în această zonă, în această parte a eparhiei noastre. Le mulțumim tuturor pelerinilor pentru dragoste, pentru efortul de care au dat dovadă și întâi de toate îi mulțumim bunului Dumnezeu și Îl rugăm să binecuvinteze pe mai departe acest așezământ monahal și să-i binecuvinteze pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei sfinte mănăstiri”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
Așezământul monahal din Poiana Mărului a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian. Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. În cadrul mănăstirii se construiește un așezământ destinat creșterii și educației copiilor orfani.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro