Sărbătoarea Sfintelor Paști, la Caransebeș
Sute de credincioşi caransebeșeni care au participat la Slujba Învierii Domnului, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, au primit Lumina Sfântă de la Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
O delegaţie a Episcopiei Caransebeşului, dimpreună cu primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, s-a deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină, adusă cu un avion de la Bucureşti. Sfânta Lumină a fost împărțită și în mai multe parohii din Eparhia Caransebeșului.
Ierarhul a oficiat prima parte a Utreniei Învierii din noaptea Sfintelor Paşti, pe esplanada catedralei episcopale, în prezența a numeroși credincioși, care au umplut piața Miron Cristea, apoi a continuat în interiorul acesteia, unde potrivit obiceiului a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
„Se cuvine ca la acest Praznic al luminii și al bucuriei să-I mulțumim Domnului pentru toate, pentru cele șapte săptămâni de osteneală și nevoință duhovnicească și pentru faptul că și în anul mântuirii 2016 am putut cu bucurie și sănătate să ne închinăm slăvitei Învieri. Să-L rugăm pe Mântuitorul să învieze în cămara sufletului nostru, să ne dăruiască tuturor pace, întru toate bună-sporire, să avem sănătate deplină și arvuna vieții veșnice, pentru că numai împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Său vom avea arvuna vieții veșnice în sufletul nostru”, a subliniat Preasfințitul Părinte.
Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfânta slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, precum și numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.
La orele serii, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala Episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro