Scurtă meditație la Praznicul Nașterii Domnului
Iisus Hristos S-a născut pentru fiecare dintre noi, de aceea suntem datori să ne însușim acest mesaj divin, să îl percepem într-un mod cât mai adecvat și să îl transmitem mai departe generațiilor viitoare până la sfârșitul veacurilor!
Întotdeauna, o mare sărbătoare sau un praznic aduce de fiecare dată un mesaj duhovnicesc din care ar trebui să avem ceva de învățat. Praznicul Nașterii Domnului este o sărbătoare de o însemnătate aparte, atât din punct de vedere istoric și biblic, însă cu atât mai mult, spiritual.
Atunci când Dumnezeu-Tatăl a hotărât ca să salveze umanitatea, nu putea realiza acest proiect într-un mod mai pe înțelesul tuturor oamenilor din toate timpurile și din toate generațiile, decât ca să se întrupeze Fiul Său, Iisus Hristos, a doua Persoană a Sfintei Treimi, care, S-a smerit, părăsind astfel slava cerească și venind în lumea noastră, luând chip de om, descoperindu-Se într-un mod cât mai accesibil în care îl putem percepe și înțelege.
Din acest motiv trebuie să acordăm o prioritate zilelor care au o încărcătură duhovnicească aparte. Mesajul principal al Nașterii Domnului este acela că Iisus Hristos a venit în mijlocul nostru ca să aducă mântuire, alegând să Se nască într-o familie modestă, din părinții Iosif și Maria, într-o peșteră sărăcăcioasă; cu toate acestea, tabloul acestei sărbători importante este o doar o parte din planul operei de mântuire a lui Dumnezeu.
Nașterea Domnului aduce și un mesaj al păcii; este mesajul de dragoste al lui Dumnezeu prin care a venit să ne mântuiască, adică să împace oamenii cu Cerul, din pricina păcatului strămoșesc săvârșit de protopărinții noștri, Adam și Eva. Cu toate acestea, încă de la nașterea lui Hristos, mulți oameni au avut și au, până în zilele noastre, atitudini și reacții diferite față de acest mesaj de iubire a lui Dumnezeu. Dacă această sărbătoare nu aduce schimbarea pe care a adus-o și în viața magilor, vom fi poate printre cei mai săraci oameni de pe pământ.
Ne punem întrebarea: de ce magii? Pentru că acești oameni simpli lasă deoparte casa și slujba lor, adică lasă tot și se îndreaptă spre locul nașterii Domnului fiind călăuziți doar de o stea; exegeții sunt de părere că magii au mers aproximativ un an pentru a ajunge în Betleem. Observăm faptul că magii au acordat o importanță maximă lucrurilor spirituale iar acest lucru, într-un sfârșit, le-a adus bucuria cea desăvârșită a întâlnirii cu pruncul Iisus, închinându-I-se Lui și oferindu-I cele mai de preț daruri pe care le aveau: aur, smirnă și tămâie. Ne punem întrebarea: noi ce îi dăruim pruncului Iisus? Ar trebui să medităm mult mai profund la aceasta...
Iisus Hristos S-a născut pentru fiecare dintre noi, de aceea suntem datori să ne însușim acest mesaj divin, să îl percepem într-un mod cât mai adecvat și să îl transmitem mai departe generațiilor viitoare până la sfârșitul veacurilor!
Nașterea lui Hristos, să ne fie de folos, bucurându-ne frumos!
Întruparea ca împlinire a făgăduinței (Matei 1, 1-25)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro