Sedentarismul și efectele sale asupra sănătății – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Sedentarismul este un termen medical folosit pentru a caracteriza stilul de viață fără activitate fizică regulată. Din păcate, în zilele noastre, foarte multe persoane sunt sedentare, ceea ce nu e bine pentru organism. Sedentarismul duce la multe probleme de sănătate. Mai multe sfaturi și informații importante ne oferă Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare al Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ce este sedentarismul?
Sedentarismul reprezintă reducerea activității fizice zilnice până la un consum minim de energie, aproximativ 10% din cât ar fi sănătos și normal. Când evităm activitățile fizice, chiar și pe cele mai simple, cum ar fi urcatul scărilor sau mersul pe jos, este ca și cum am fi într-o stare de odihnă din punctul de vedere al consumului energetic.
Ce afecțiuni provoacă orele lungi petrecute pe scaun, la birou sau în mașină?
Statul îndelungat pe scaun provoacă dureri de spate, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului și chiar al depresiei.
Studiile recente evidențiază creșterea de două ori a îmbolnăvirii prin cancer de colon provocată de șederea îndelungată pe scaun.
Persoanele care suferă de afecțiuni venoase ale membrelor inferioare trebuie avertizate în mod prioritar în privința riscului unei morți subite provocată de sedentarism.
Statul prelungit, fie pe scaun la birou, fie pe canapea în fața ecranului de televizor sau telefon, crește riscul de a dezvolta tromboza venoasă profundă.
De asemenea, pot apărea boli renale sau boli ale sistemului osteo-articular, cum ar fi osteoporoza sau artrita.
Vorbiți-ne despre legătura dintre sedentarism și obezitate.
Activitatea fizică este legată de stilul de viață sănătos și trebuie să fie parte componentă din rutina zilnică a fiecăruia.
Odată cu creșterea ratei de obezitate și a problemelor de sănătate asociate, activitatea fizică a devenit o chestiune extrem de importantă, având în vedere impactul oricărui tip de exercițiu fizic asupra sănătății și a greutății.
Grăsimea corporală în exces pune mai mult stres mecanic asupra articulațiilor și a țesuturilor adiacente, crește riscul unor tipuri de cancer (cancer de colon, de sân, renal), diabet și boli cardiace. S-a demonstrat că oamenii care fac sport regulat, își mențin o greutate normală și reduc riscul de a dezvolta boli cronice.
Diabetul, exercițiile fizice și greutatea sunt corelate. Cum le gestionăm în așa fel încât să fim bine?
Menținerea greutății proporționale înălțimii este o cale eficientă de a controla diabetul. Exercițiile fizice realizate timp de 30 de minute zilnic, cinci zile pe săptămână, pot preveni ca prediabetul să se transforme în diabet zaharat de tip II. Dacă o persoana are deja diabet tip II, același efort fizic o ajută la minimalizarea riscurilor medicale și la ameliorarea condiției patologice.
Există o legătură între sedentarism și bolile cardiovasculare?
Sigur că da, există. Inima depinde de fluxul de sânge adecvat, neîntrerupt prin cele trei artere coronare principale. Ateroscleroza apare când aceste artere coronare devin mai puțin flexibile și stenozate.
Sedentarismul crește riscul de deces prin intermediul bolilor cardiace cu 52% la bărbați și cu 28%, la femei. Printr-o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, inima devine mai puternică, sângele nu este blocat, iar aceste probleme sunt evitate.
Cum combatem comportamentele sedentare? Ce ne recomandă Organizația Mondială a Sănătății?
Recomandările oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru combaterea sedentarismului la adulții fără comorbidități, cu vârsta între 18-64 de ani, sunt:
- Efectuarea a cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată/ pe săptămână (dans spre exemplu) sau
- Efectuarea a cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică intensă (viguroasă) pe săptămână (practicarea unui sport – baschet de exemplu) sau
- Combinarea celor două tipuri de activitate fizică.
Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, OMS recomandă adulților:
- Creșterea activității fizice moderate la peste 300 de minute pe săptămână sau
- Creșterea activității fizice intense (viguroase) la peste 150 de minute pe săptămână sau
- Combinarea celor două tipuri de activitate fizică.
În situația în care aveți o afecțiune cronică, vă aflați în perioada sarcinii ori vă confruntați cu alte probleme de sănătate, discutați cu medicul despre nivelul și tipul de activitate potrivit pentru dumneavoastră.
Mai exact, cum putem evita efectele sedentarismului? Câteva sfaturi, vă rugăm!
Trebuie să vreți și să aveți puțină voință. Prin urmare, recomand să:
- evitați să folosiți mașina pentru distanțe scurte, mergeți pe bicicleta sau pe jos
- folosiți scările și nu liftul
- luați pauze de plimbat în parc
- faceți exerciții acasă
- jucați-vă cu copilul sau cu animalul de companie
- mergeți la piscină
- adoptați un animal de companie, un câine pe care să-l scoateți la plimbare
- interacționați cu oamenii
- consumați multă apă și mai puțină mâncare.
Toate sunt pentru sănătatea dumneavoastră!
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=RtPyAFTY6WA
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/
16 octombrie – Ziua mondială a alimentației sănătoase
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro