„Semaforul” emoțiilor – când acțiunile noastre devin deplasate

Cuvinte duhovnicești

„Semaforul” emoțiilor – când acțiunile noastre devin deplasate

    • vopsea decojită
      „Semaforul” emoțiilor – când acțiunile noastre devin deplasate / Foto: Oana Nechifor

      „Semaforul” emoțiilor – când acțiunile noastre devin deplasate / Foto: Oana Nechifor

Tot ce aveți de gând să spuneți în momentul când dați pe dinafară de enervare va fi orientat în mod inevitabil nu spre zidire, ci spre dărâmare. Orice cuvinte țâșnesc de pe limbă la mânie nu sunt adevăr, nu sunt ceva care poate să vă consolideze relația.

Aflarea în „zona roșie” înseamnă imposibilitatea de a ne controla comportamentul. Acțiunile noastre devin deplasate, iar noi înșine devenim „apucați”. În starea aceasta nu veți putea lua o hotărâre rațională. Tot ce aveți de gând să spuneți în momentul când dați pe dinafară de enervare va fi orientat în mod inevitabil nu spre zidire, ci spre dărâmare.

Orice cuvinte țâșnesc de pe limbă la mânie nu sunt adevăr, nu sunt ceva care poate să vă consolideze relația. Țipetele jignitoare nu fac decât să agraveze înstrăinarea: se iscă un „vârtej negru”, iar enervarea crește.

În timpul izbucnirilor emoționale nu trebuie să întreprindeți nimic; trebuie să preferați tăcerea oricărei acțiuni, chiar dacă mânia, câteodată, parcă ne face pur și simplu să explodăm, și simțim că nu ne putem controla starea.

(Ecaterina Burmistrova, Enervarea, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2017, pp.31-32)