Sensul comuniunii personale – față către față, de la persoană la persoană
Datoria noastră de creștini este tocmai afirmarea valorii supreme a părtășiei directe, a întâlnirii reale, de la persoană la persoană, nu de la mașină la mașină.
Trăim într-o societate tot mai rece și mai marcată de singurătate. De aceea, în calitatea noastră de creștini, suntem chemați să reafirmăm sensul comuniunii personale. Trebuie să ne opunem stăpânirii mașiniste.
Într-o zi, cineva s-a dus la psihiatru. Acesta i-a zis: „Mă concentrez mai bine dacă nu vă privesc în față. Întindeți-vă pe canapea, iar eu voi sta în spatele acestei draperii”. După un timp, simțind o prea mare liniște în spatele draperiei, pacientul devine suspicios. S-a ridicat și, mergând în vârful picioarelor, a dat încetișor draperia deoparte. Bănuiala sa era întemeiată. Acolo era într-adevăr un scaun, dar pe el se afla un casetofon care-i înregistra spusele. Psihiatrul dispăruse prin ușa aflată în spatele scaunului. Pacientul nu s-a tulburat prea tare deoarece își avea povestea vieții înregistrată pe o casetă, căci o spusese de mai multe ori diferiților psihiatri pe care-i consultase. Și-a scos propriul casetofon din servietă, a instalat caseta, l-a pus pe canapea, i-a dat drumul și a plecat să bea o cafea într-o cafenea aflată pe cealaltă parte a străzii. Aici l-a găsit și pe medic cu un pahar în față. S-a apropiat și s-a așezat la aceeași masă. „Păi, a protestat psihiatrul, aici ar trebui să fiți? Nu pe canapeaua din cabinet povestindu-vă viața?”. „Nu vă faceți griji, i-a răspuns pacientul, casetofonul meu vorbește casetofonului dumneavoastră”.
Datoria noastră de creștini este tocmai afirmarea valorii supreme a părtășiei directe, a întâlnirii reale, de la persoană la persoană, nu de la mașină la mașină. Față către față.
(Episcopul Kallistos Ware, Împărăția lăuntrică, Editura Christiana, 1996, p. 42)
De la melancolie, la pocăință – drumul vindecării
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro