Sfântul Cuvios Zaharia Postitorul de la Lavra Peșterilor
Sfântul Cuvios Zaharia era cinstit încă din vremea vieţii sale pentru marea sa înfrânare, căci nu mânca hrană fiartă sau coaptă, ci numai după asfinţitul soarelui gusta cu măsură din verdeţuri.
Sfântul Cuvios Zaharia Postitorul este prăznuit pe 24 martie și 28 august (Soborul Sfinților Cuvioși din Lavra Pecerska cu Sfinte Moaște în „Peșterile de Departe”).
Acesta s-a nevoit în Peşterile de Departe din Lavra Pecerska în secolele XIII-XIV.
Sfântul Cuvios Zaharia era era cinstit încă din vremea vieţii sale, pentru marea sa înfrânare, căci nu mânca hrană fiartă sau coaptă, ci numai după asfinţitul soarelui gusta cu măsură din verdeţuri.
Pentru sfinţenia vieţii sale, a primt dar de la Dumnezeu că numai rostindu-se numele său erau izgoniţi demonii.
Cuviosului i se arătau adesea îngerii, cu care urma să viețuiască în Rai.
Identificarea Sfântului Cuvios Zaharia Postitorul, cu Zaharia - fiul lui Ioan din Kiev, cel care a dat toată moștenirea sa pentru împodobirea Bisericii Peșterilor și apoi a devenit călugăr în Lavra Peșterilor, este nefondată.
Înainte de moartea sa, Ioan a lăsat averea sa ca să fie administrată de prietenul său Serghie, deoarece fiul său, Zaharia, avea cinci ani. Acestea s-au petrecut când la Pecerska era egumen Sfântul Nicon (23 martie).
Când a împlinit cincisprezece ani (nu mai târziu de anul 1098), Zaharia a primit moștenirea de la Serghie, după care a dăruit-o mănăstirii.
Cu toate acestea, Sfântul Cuvios Zaharia Postitorul de la Lavra Peșterilor a trăit cu aproximativ 200 de ani mai târziu.
Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos
Viața și cinstirea Sfântului Mucenic Mercurie
Traducere și adaptare:Sursa:http://oca.orgCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro