Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, omagiat în Cetatea Soroca
Episcopia de Bălţi a organizat vineri, 2 iulie 2021, un spectacol dedicat Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa mai multor invitaţi de pe ambele maluri ale Prutului. În faţa publicului au susţinut repertorii dedicate marelui domnitor mai multe ansambluri artistice, dar şi interpreţi de muzică populară.
Cetatea Soroca a găzduit vineri, 2 iulie 2021, a doua ediţie a Spectacolului comemorativ „Sfântul Ştefan cel Mare – atletul lui Hristos”, cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Antonie, Episcop de Bălţi. Manifestarea a fost organizată de către Episcopia de Bălţi, alături de Consulatul General al României la Bălţi şi de Direcţia Învăţământ Soroca. Moderatorii evenimentului au fost preoteasa Mariana Doboşeriu şi interpretul Valeri Cebanu. Deşi vremea a fost neprielnică în zilele şi orele de dinaintea întâlnirii, Dumnezeu a rânduit, prin rugăciunile Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cer senin. Cu puţin timp înainte ora 18:00, faleza dintre râul Nistru şi Cetatea Soroca era animată de numeroase grupuri de oameni de vârste diferite, venite la acest moment de suflet.
Evocare despre Sfântul Voievod Ştefan
În debutul spectacolului, profesorul de istorie Mihai Zeamă, membru al Uniunii Istoricilor din Republica Moldova, a evocat chipul Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare: „În această zi (n.r. 2 iulie), noi trebuie să reflectăm asupra faptelor şi măreţiei Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În perioadele în care poporul era asuprit, acesta privea către Sfântul Voievod ca la cel ce poate să-l salveze, cu ajutorul lui Dumnezeu”. După o scurtă scenetă, în faţa publicului au evoluat Corul preoţesc misionar „Mitropolit Visarion Puiu” al Episcopiei de Bălţi (dirijor: arhidiacon Marius-Mihai Anton), Ansamblul folcloric „Altiţa” de la Centrul de Cultură şi Tineret din Bălţi (conducător artistic - Carolina Guşciuc), Ansamblul folcloric de cadre didactice „Bucuria” din satul Vasilcău, raionul Soroca (iniţiator grup - Iuliana Solovei), Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” de la Palatul de Cultură din municipiul Bălţi (conducător artistic - Mihail Verhovețchi), Stela Melnic şi Valeri Cebanu (interpreţi de muzică populară). Invitatul de onoare al manifestării a fost Constantin Bahrin din Iaşi, care, alături de artista Stela Melnic, a interpretat în primă audiţie cântectul „De la Bălţi la Iaşi”. În semn de preţuire, maestrul ieşean a primit „Crucea Bălţeană”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei de Bălţi pentru mireni.
„Sfântul Voievod Ştefan ocroteşte şi această parte a Moldovei”
La final, Preasfinţitul Părinte Antonie a adresat un cuvânt în care şi-a exprimat bucuria pentru organizarea evenimentului din Cetatea Soroca, iar apoi a remarcat că Sfântul Voievod Ştefan „este Ocrotitorul întregii Românii”. „Cu toţii simţim că Sfântul Voievod Ştefan ocroteşte şi această parte a Moldovei. Ne-am dorit ca acest spectacol să fie un omagiu adus Slăvitului Voievod, pe care dorim să-l ţinem viu în memorie”, s-a exprimat PS Părinte Episcop Antonie. Excelenţa Sa, Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, împreună cu Preasfinţia Sa, a oferit diplome de gratitudine celor ce s-au implicat în organizare. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea de către toţi cei prezenţi a cântecului „Când a fost să moară Ştefan”. Momentele artistice din Cetatea Soroca au arătat că urmaşii Slăvitului Voievod din Biserica Ortodoxă Română preţuiesc şi mărturisesc credinţa, limba şi tradiţiile neamului, chiar dacă faptele din istorie de pe aceste meleaguri au fost neprielnice. Printre zidurile cetăţii de pe malul Nistrului au răsunat către ceruri cântecele populare româneşti şi nu numai. Deşi programul a fost un omagiu pentru cel ce a fost domnitorul Moldovei, inimile celor de faţă au cerut prin prezenţa lor Sfântului Ştefan să rânduiască o zi ca pământul pe care l-a apărat să revină la Patria Mamă.