Simpozionul Internațional „Anastasie Crimca – Ctitor și părinte filocalic”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Simpozionul Internațional „Anastasie Crimca – Ctitor și părinte filocalic”

La împlinirea a 420 de ani de la întemeierea așezământului monahal, Mănăstirea Dragomirna, lăcaș iubit al vlădicii Anastasie Crimca, îmbracă haine de sărbătoare pentru a cinsti cum se cuvine memoria marelui arhiereu, ctitor, om de cultură, iubitor de artă și de neam, la 393 de ani de la mutarea sa în veșnicie.

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, va avea loc Simpozionul Internațional „Anastasie Crimca – Ctitor și părinte filocalic”.

Evenimentul, moderat de arhid. Vasile M. Demciuc, consilier în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, va fi transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, va avea loc o sesiune de comunicări științifice, desfășurată în intervalul orar 9:30 – 13:30, în cadrul căreia vor susține prelegeri online și onsite:

  • Ștefan Dejan – Câteva informații cu privire la biserica „Sfinții Enoh, Ilie și Ioan Teologul” a Mănăstirii Dragomirna;
  • Taisia Păun – Imaginea primei biserici de la Dragomirna în ilustrația de manuscris și fotografie;
  • Eduard Rusu – Relația imagine – text în cazul instrumentelor muzicale miniate în Psaltirea din 1616 de la Mănăstirea Dragomirna;
  • Agata Cojocaru – Sfânta Împărtășanie, centrul vieții liturgice, în atenția mitropolitului Anastasie Crimca;
  • Olimpia Mitric – Un text astrologic de prevestire în Biblioteca Mănăstirii Dragomirna (secolul al XVII lea);
  • Yevgeniya Ignatenko – Kallistratʼs Greek Oktoechos of 1769: „For those who want to learn Greek chant in the Dragomirna Monastery”;
  • Ștefan S. Gorovei – Mitropolitul Anastasie Crimca și Arhiepiscopia de Ohrida?;
  • Ileana Stănculescu – Anastasie Crimca. Texte și imagini – direcții de citire;
  • Voica Maria Pușcașu – Comentarii și observații privind rezultatele cercetărilor efectuate de arheologul Vlad Zirra în anul 1963 la Mănăstirea Dragomirna;
  • Maria Magdalena Gherghina – Cimitirul Mănăstirii Dragomirna în ilustrații, documente de arhivă și lespezi de piatră.

Începând cu ora 14:00 va avea loc slujba Parastasului pentru mitropolitul Anastasie Crimca, la mormântul acestuia, în biserica mare cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.

Manifestarea culturală se va încheia cu un moment artistic organizat de elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Ghica Voievod” din Suceava.

Cu acest prilej, va fi deschisă expoziția cu facsimile după manuscrisele miniate create în scriptoriul de la Dragomirna.

 

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: