Simpozionul Internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor” a ajuns la cea de-a XXI-a ediție

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozionul Internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor” a ajuns la cea de-a XXI-a ediție

La Iași a debutat astăzi, 3 octombrie, cea de-a XXI-a ediție a Simpozionului Internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor”.

Deschiderea Simpozionului a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi, în prezența organizatorilor și a autorităților locale, urmând ca lucrările pe secţiuni să se desfășoare la Muzeul Municipal „Regina Maria” din strada Zmeu nr. 3, imobil reprezentativ pentru programul de restaurare şi consolidare a monumentelor istorice din capitala Moldovei.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat participanților un cuvânt de salut și binecuvântare, subliniind, totodată, importanța organizării unei astfel de întâlniri în contextul zilelor noastre:

„Am ajuns la cea de-a XXI-a ediție a «Monumentului». An de an, poate, cei de față se întreabă, cum m-am întrebat și eu, dacă va mai fi organizată și o altă ediție. Ne punem această întrebare pentru că privim în jurul nostru și constatăm că rare sunt evenimentele care pot fi definite cu o asemenea consecvență și continuitate. De ce? Pentru că, de obicei, inițiatorii unui asemenea demers, fie pleacă la Domnul, fie își schimbă planurile, fie nu mai au baza materială adecvată, fie sunt schimbați din responsabilitatea pe care o au și vine, apoi, altcineva, cu alte gânduri, alte planuri. Prea multe revoluții, prea multe schimbări, prea multă frământare, prea multe noi începuturi [...]. Simpoziponul nostru nu se înscrie, cu mila Domnului, în această logică, pentru că are, iată, douăzeci de ani de istorie, și ne întrebăm cum a fost posibil acest lucru. Poate că este taina monumentului în sine, purtătoate de durabilitate, de forță lăuntrică, pentru a rezista vremurilor și vrăjmășiilor de tot felul. Poate este orașul Iași, cu a sa istorie, credință, cultură, adică deschidere spre veșnicie. Poate că este luna octombrie, apropierea de hramul Sfintei Parascheva, care se tot încăpățânează să reziste, după aproape 400 de ani, care va fi organizat și în acest an [...]. Sau poate că sunteți dumneavoastră, dragi iubitori ai monumentelor, care formați o familie, iar membrii unei familii se întâlnesc cel puțin o dată pe an [...] Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor capacitatea de a respecta munca înaintașilor noștri și a celor care sunt alături de noi, să ne dea putere să fim cuprinși de duhul lor și să le continuăm lucrarea”.

Conform organizatorilor, manifestarea reuneşte specialişti de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, a Institutului Național al Patrimoniului, din institute de cercetare și universități din România și din străinătate, muzee, specialiști din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice.

Pe parcursul celor patru zile vor fi abordate subiecte din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice, structurate pe câteva mari teme: „Viaţa monumentelor (ctitorii, moşteniri, înstrăinări, degradări, restaurări)”, „Arhitecţi în an aniversar: Nicolae Ghika-Budeşti – 150 ani de la naştere”, „Monumente din perioada 1948-1989 – valoare culturală complexă şi mesaj identitar”, „Satul românesc astăzi – strategii pentru salvarea arhitecturii tradiţionale” și „Tehnici şi tehnologii de restaurare”.

Puteți afla mai multe detalii legate de programul și tematica ediției din acest an, accesând următorul link: MONUMENTUL - tradiție și viitor.

Citește despre: