Simpozionul „Sfinții – pedagogi ai vieții veșnice”, la Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași

8 Februarie 2023 22:31 Mihail Vrăjitoru Arhiepiscopia Iaşilor

La Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași a avut loc, în seara zilei de 8 februarie 2023, simpozionul cu tema „Sfinții – pedagogi ai vieții veșnice”. Evenimentul a marcat deschiderea celei de-a opta ediții a „Zilelor hramului Sfântului Haralambie”, ce se desfășoară anul acesta în perioada 8-10 februarie.

Anul acesta, simpozionul a fost susținut de: prof. univ. Nicu Gavriluță: Sfinții – modele ale transfigurării condiției umane, director Gabriela Săndulescu: Chipuri de dascăli, chipuri de absolvenți – modele de viață, elev Denisa Elena Crețu: Școala, un loc alb sau negru? Gânduri, idei ale tinerilor de astăzi și pr. lect. Liviu Petcu: Actualitatea învățăturii Sfântului Ioan Gură de Aur despre educația copiilor.

În deschiderea simpozionului, părintele Radu Brînză a rostit un cuvânt în care a subliniat proveniența temei hramului de anul acesta:

De câțiva ani buni, hramul Parohiei „Sfântul Haralambie” se întinde pe o perioadă de 3 zile. Și de ce acest lucru? Pentru că există dorință de mai multă rugăciune. Debutăm cu Sfânta Liturghie și în fiecare zi avem momente de acatist și știm că atunci când este mai multă rugăciune este și mai mult har care vine de la Domnul, și este mai multă așezare și liniștire a sufletului nostru. Avem obiceiul ca în fiecare an să găsim o temă generică a hramului și ne găsim titlurile în troparul sau în viața Sfântului Haralambie. Și pentru că Sfântul Haralambie este un sfânt tămăduitor de boli, ani de zile am ales teme din această parte a existenței sfântului. Anul acesta însă ne-am hotărât să avem o temă care să meargă spre educație, iar tema hramului este „Sfinții – pedagogi ai vieții veșnice”, pentru că noi știm că ei sunt reperele noastre, sunt cei care înaintea noastră au mers pe drumul acesta, al mântuirii, pe care și noi încercăm să-l parcurgem.   

Zilele hramului Parohiei „Sfântului Haralambie” din Iași se vor încheia vineri, 10 februarie, când enoriașii parohiei își vor serba ocrotitorul. Amintim faptul că parohia ieșeană adăpostește și o părticică din moaștele Sfântului Haralambie.

Biserica Parohiei „Sfântul Haralambie” este aşezată într-una din cele mai frumoase zone ale Iaşului. În apropierea ei sunt casele memoriale Mihail Codreanu, George Topârceanu, Petru Poni, Mihail Kogălniceanu, Vasile Conta. Pe raza Parohiei „Sfântul Haralambie” se află şi primul muzeu al literaturii române, Bojdeuca Ion Creangă. De asemenea, poetul Mihai Ursachi a locuit în parohia ieşeană, casa memorială fiind deschisă publicului.

De la același autor

Ultimele din categorie