Slujbă de sfințire la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” - Curături, Protopopiatul Iași III
Duminică, 27 aprilie, credincioșii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Curături, județul Iași, au trăit un moment de aleasă bucurie duhovnicească, prilejuit de slujba de binecuvântare și sfințire a lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare a bisericii parohiale.
Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și părintele protopop Mihail Roșu.
În cuvântul de învățătură rostit după slujba de sfințire, Preasfinția Sa a subliniat importanța bisericii ca loc de mărturisire a credinței comunității, evidențiind faptul că resfințirea și înnoirea bisericii sunt prilejuri de binecuvântare, de întărire a credinței și de comuniune cu Hristos:
Am împlinit slujba de resfințire, de înnoire a acestei biserici. Începută acum 25 de ani, un sfert de veac, înălțată spre slava lui Dumnezeu și ca semn, așa cum este orice biserică, semn al binecuvântării și al sălășluirii lui Dumnezeu între oameni, într-o comunitate. Biserica rămâne o mărturie a credinței celor ce au zidit-o, o mărturie a credinței, a dragostei și a jertfelniciei.
După 25 de ani, iată, am săvârșit lucrarea de resfințire, de binecuvântare a celor ce s-au împlinit aici, pe de o parte, de trebuință pentru buna funcționare în continuare, pe de altă parte, de înfrumusețare a acestui locaș: acoperișul, crucile de deasupra, arătând că însăși înnoirea ei rămâne o pagină de istorie și este o șansă pentru comunitate de a putea să se unească într-o asemenea lucrare sfântă, de a putea să construiască o biserică sau să o înnoiască, pentru că aceasta atrage binecuvântarea unei comunități.
De aceea, iubiți credincioși, această zi, care va rămâne în istoria parohiei, este o zi binecuvântată, o zi în care suntem chemați să prelungim bucuria Învierii, pentru că însăși biserica înălțată în numele Domnului Hristos este spre pomenirea morții și Învierii Sale, așa cum spunem la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare: „Ori de câte ori veți mânca pâinea aceasta și veți bea sângele Meu, moartea Mea veți vesti, Învierea Mea veți mărturisi”.
În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în biserica parohială, răspunsurile liturgice fiind oferite de maicile de la Mănăstirea Podgoria Copou din Iași.
După citirea pericopei evanghelice rânduite pentru Duminica a doua după Paști, Preasfințitul Nichifor a rostit un cuvânt de învățătură, arătând că:
Cuvântul lui Dumnezeu, iubiți credincioși, mărturisit neîntrerupt până în zilele noastre, este un cuvânt lucrător, care ne dă puterea de a trăi cu sfințenie pe acest pământ. Mai mult decât atât, în Biserică primim nu doar cuvântul, ci Însuși Trupul și Sângele Domnului Înviat, pentru ca, având această legătură sfântă în inimile noastre, să vindecăm în noi orice boală, orice frică și, mai ales, spaima morții.
Așa cum celui bolnav i se face transfuzie de sânge pentru a-și recăpăta sănătatea, tot astfel Domnul ne împărtășește Trupul și Sângele Său Înviat. Această dăruire nu urmărește doar o sănătate trupească, vremelnică, ci descoperă dorința Sa de a ne face părtași vieții dumnezeiești, de a deveni fii ai lui Dumnezeu după har.
Atunci când ne împărtășim și împlinim cuvântul lui Dumnezeu, când suntem atenți la glasul Său, se împlinește și o altă fericire, revelată de Mântuitorul în mulțimea care Îl urma, ca răspuns la o femeie care fericea pe Preasfânta Sa Maică: „Fericiți sunt toți cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el.”
La finalul Liturghiei, părintele paroh Nichifor Hrestic a mulțumit Preasfințitului Nichifor pentru slujire și tuturor celor care s-au implicat în lucrările parohiei de-a lungul vremii. De asemenea, Preasfințitul Nichifor a oferit părintelui paroh distincția „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”, iar celor implicați în lucrările de reamenajare a bisericii, ierarhul le-a oferit distincții de vrednicie.
*Lucrările de reabilitare au fost coordonate de părintele paroh Nichifor Hrestic, desfășurându-se în perioada 2021–2025. În acești ani, au fost refăcute acoperișul bisericii, deasupra căruia au fost așezate trei noi Sfinte Cruci. Totodată, clopotnița a fost înzestrată cu un clopot nou de 130 de kg.
Toate aceste realizări au fost posibile prin jertfa și implicarea credincioșilor parohiei, precum și prin sprijinul binefăcătorilor.