Starea de bine și fericirea din familie se construiește pas cu pas

Indiferent de cauzele care duc la răcirea relației, nu trebuie uitată următoarea imagine-simbol. Așa cum un constructor proiectează o casă și apoi o zidește cărămidă cu cărămidă, tot astfel „se clădește” și starea de bine din familie. Ea presupune un continuu exercițiu de răbdare, de înțelepciune și de sacrificiu reciproc și se construiește pas cu pas.

Erodarea multor relații se petrece fie din cauză că valorile comune care i-au apropiat pe cei doi nu erau cu adevărat împărtășite de soț și soție, fie pentru că aceste valori au ajuns să nu mai fie îmbrățișate de unul din cei doi, fie, poate, pentru că se schimbă atenția de pe lucrurile comune pe cele diferite, specifice fiecăruia, ceea ce duce inevitabil la o distanțare sufletească. Tocmai de aceea atunci când apar astfel de schimbări, este important să nu uiți ce înseamnă cu adevărat viața de familie.

Viața de familie înseamnă să i te oferi celuilalt, să te straduiești să dăruiești mai mult decât pretinzi de la celălalt, să pui în prim-plan binele soțului tău/soției tale, să maximalizezi lucrurile care te apropie și să minimalizezi ceea ce te poate separa de persoana iubită, iar prin dragostea pe care i-o porți să o poți ridica cu ajutorul harului dumnezeiesc, astfel încât familia să se poată menține, iar tu și soțul tău/soția ta să vă puteți mântui prin jertfă. Ieșirea din starea de jertfă, generată de egoism, este prima cauză care alungă pacea și armonia din familie.

O a doua cauză ar putea fi indisponibilitatea unuia dintre soți de a accepta trăirile și sentimentele celuilalt ca pe ale sale. În momentul în care unul dintre soți simte că celălalt nu rezonează cu valorile lui, se naște o fisură între cei doi. De asemenea, diferențele mari de concepții spirituale pot duce la răcirea relației. Atunci când numai unul dintre soți merge pe calea lui Dumnezeu, acesta nu are cum să-și împărtășească bucuriile duhovnicești cu celălalt și de aici, dacă nu există suficient tact, discernământ și răbdare din partea celui credincios, se poate naște o distanțare între cei doi. Voi detalia în continuare acest aspect.

Indiferent de cauzele care duc la răcirea relației, nu trebuie uitată următoarea imagine-simbol. Așa cum un constructor proiectează o casă și apoi o zidește cărămidă cu cărămidă, tot astfel „se clădește” și starea de bine din familie. Ea presupune un continuu exercițiu de răbdare, de înțelepciune și de sacrificiu reciproc și se construiește pas cu pas.

Ca să menținem pacea și bucuria în sânul familiei, este bine să ținem cont de două dimensiuni: cea orizontală și cea verticală. Pe orizontală, un rol important îl au micile surprize pentru ființa iubită, cum ar fi: un dar simbolic, o floare, o invitație la o piesă de teatru sau la un concert etc. Îți recomand, printre altele, să îți inviți persoana iubită la o plimbare în mijlocul naturii, să faceți sport împreună și să vă bucurați de fiecare clipă petrecută unul lângă celălalt.

Statul în casă foarte mult timp poate să aducă ispite și tensiuni, de aceea te sfătuiesc să găsești locuri noi pe care să le vizitezi împreună cu ființa dragă. Mergeți la biserică, la teatru ori la cinema! Alegeți să călătoriți, să vă cunoașteți țara, obiceiurile și să călcați pe urmele sfinților și ale strămoșilor voștri! Altfel spus, este suficient să ai doar un dram de imaginație și de creativitate ca să generezi armonie în familia ta.

Pe verticală, pacea și bucuria vin din relația vie cu Dumnezeu. Cel mai credincios dintre soți ar trebui să aibă înțelepciunea să-și mărturisească pacea și bucuria care vin în urma întâlnirilor lui cu Dumnezeu, întâlniri din timpul rugăciunilor personale sau în urma participării la Sfânta Liturghie.

(Părintele Vasile Ioana, Cartea familiei, Editura Bookzone, București, 2021, pp. 97-99)

Îți mai recomandăm și: Familia fericită e un colț de Rai

Într-o familie fericită, soţii se întrec în a se iubi şi a se dărui unul altuia

De la același autor

Ultimele din categorie