(Video) Mănăstirea Zosin și-a serbat hramul istoric și 240 de ani de la înființare

Știri

(Video) Mănăstirea Zosin și-a serbat hramul istoric și 240 de ani de la înființare

Joi, 15 august, când Biserica Ortodoxă prăznuiește cu mare cinste Adormirea Maicii Domnului şi mutarea ei cu trupul la cer, Mănăstirea Zosin din județul Botoșani a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Importanţa marelui praznic de la jumătatea lunii august a adunat la Zosin sute de credincioși botoșăneni și pelerini sosiţi din alte judeţe ale Moldovei. Aceștia au păşit pragul aşezării monahale încă din seara zilei de miercuri, pentru a participa la slujbele oficiate cu prilejul serbării hramului istoric și ai celor 240 de ani de la înființarea așezământului.

Programul liturgic al sărbătorii a debutat miercuri seară, la ora 17.00, cu săvârșirea slujbei de Priveghere, în cadrul căreia s-a cântat și Prohodul Maicii Domnului. Joi, spre bucuria duhovnicească a celor prezenți, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, înconjurat de un sobor de slujitori ai parohiilor și mănăstirilor din zonă.

La finalul Sfintei Liturghii, după ce le-a oferit câteva daruri copiilor prezenți, PS Macarie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat sensurile icoanei Adormirii Maicii Domnului, precum și importanța mijlocirii Născătoarei de Dumnezeu, cea care îi poartă fără încetare, în rugăciunile ei, pe toți membrii Bisericii.

Atmosfera de sărbătoare se prelungește la Zosin până în ziua de 16 august, când Biserica noastră face pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, ocrotitorii Altarului de vară aflat în curtea mănăstirii. Credincioşii prezenţi la acest binecuvântat moment vor putea aduce prinos de cinstire Sfântului Voievod Martir prin închinarea la icoana sa şi la o părticică din sfintele sale moaște, dăruite Mănăstirii Zosin de către Părintele Patriarh Daniel în urmă cu patru ani, cu prilejul sfințirii noii biserici.

Citește despre: