Sfântul Arsenie de Ikalto a fost traducător, cercetător, imnograf, filosof și un mare apărător al credinței creștine georgiene. Tatăl său a fost Ibadi Vachnadze, un om înțelept, învățat și vorbitor fluent al limbii grecești.
Sfântul Varsanufie cel Mare și Sfântul Ioan Profetul au trăit în timpul secolului al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). Ei au dus o viață ascetică în mănăstirea Avvei Seridus din Palestina, lângă orașul Gaza.
Sfântul Ierarh Vucol fiind luminat de Sfântul Duh și ca o făclie punându-se în sfeșnic, pe cei ce ședeau în întunericul rătăcirii și al înșelăciunii idolești cu lumina cerească i-a luminat.
Sfânta Fausta, trecând cu vederea toată înșelăciunea lumii acesteia – bogăția, dulcețile și plăcerile trupului – și umblând pe calea cea strâmtă și grea a vieții, s-a făcut cunoscută și slăvită tuturor, pentru că nu puteau să se tăinuiască atâtea fapte bune ale ei.
Opera teologică a Sfântului Ierarh Fotie cel Mare justifică luptele Bisericii și atestă credința ortodoxă și conștiința Bisericii. În acest sens, conștiința bisericească a văzut în persoana Sfântului Fotie un apărător al Ortodoxiei și un exponent de seamă al Bisericii veacului al IX-lea.