Anafura și aghiasma vindecă

Cuvinte duhovnicești

Anafura și aghiasma vindecă

    • Anafura și aghiasma vindecă
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Părintele Iosif i-a spus: „Bani, din păcate, nu am să-ți dau. Am doar niște aghiasmă și puțină anafură de la biserica noastră. Ia-le pe acestea și, dacă va fi voia lui Dumnezeu, te vei vindeca”.

Următorul episod l-am aflat de la Nicolae Kabunda, catehetul parohiei Sfinții Arhangheli din orașul Kazobalesau. Acest oraș este în sudul statului Congo, aproape de granița cu Zambia. În urmă cu doi ani s-au construit aici de către firma de construcții a Misiunii Apostolice din Kolwezi o biserică mare, o școală, baptisteriu și o casă parohială.

În anul 2003, catehetul s-a îmbolnăvit grav de malarie. Suferea de aproape trei luni. Slăbise foarte mult și din cauza lipsei banilor nu a putut să meargă la doctor.

Diaconul parohiei, părintele Avraam, l-a vizitat, ca înainte de moarte, ca să-l consoleze. Nicolae i-a cerut ajutorul. Să găsească o mașină care să-l ducă la un spital în Lububasi, la 100 de kilometri distanță.

Au mers mai întâi împreună, cu greu, până la casa părintelui Iosif Kashinda, pentru a se spovedi, în eventualitatea că avea să moară. Nicolae i-a cerut și acestuia bani pentru tratamentul său, însă părintele Iosif i-a spus: „Bani, din păcate, nu am să-ți dau. Am doar niște aghiasmă și puțină anafură de la biserica noastră. Ia-le pe acestea și, dacă va fi voia lui Dumnezeu, te vei vindeca”.

Nicolae, după rugăciunile citite de preot, a băut aghiasma și a mâncat anafura și – minune! Încet-încet a început să-și revină. Febra a scăzut, s-a putut ridica din pat și a început să mănânce.

Această minune a devenit repede cunoscută de mulți oameni, care au început să creadă cu statornicie că Biserica noastră Ortodoxă este singura Biserică adevărată a lui Hristos, unde locuiește Sfântul Duh, Cel ce dăruiește lumii mântuire, iertarea păcatelor, vindecare sufletească și trupească.

(Părintele Damaschin GrigoriatulMinunile – mărturie a dreptei credințe, Editura Areopag, 2011, pp. 160-161)