Televizorul în viața familiei

Creşterea copiilor

Televizorul în viața familiei

    • Televizorul în viața familiei
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

În momentul folosirii radioului sau a televizorului se va ţine cont că toţi din cameră (iar deseori şi din casă) sunt nevoiţi să asculte, inclusiv şi cei care nu doresc. Astfel, aceşti membri ai familiei vor fi lipsiţi de linişte, de posibilitatea de a se concentra, a citi sau a se ruga. 

Părinţii vor fi atenţi la folosirea radioului şi a televizorului. Nu se va permite urmărirea unor emisiuni care propagă necredinţa sau a unor piese şi cântece imorale etc. Nu se va asculta radioul în timp ce copiii îşi fac temele sau citesc: s-a constatat că dedublarea atenţiei acţionează negativ asupra sistemului nervos.

În momentul folosirii radioului sau a televizorului se va ţine cont că toţi din cameră (iar deseori şi din casă) sunt nevoiţi să asculte, inclusiv şi cei care nu doresc. Astfel, aceşti membri ai familiei vor fi lipsiţi de linişte, de posibilitatea de a se concentra, a citi sau a se ruga. Pentru a evita asemenea situaţii, se va asculta radioul şi se va urmări televizorul numai la dorinţa tuturor membrilor familiei.

Prezenţa unui televizor în casă poate aduce mari nenorociri familiei creştine şi, în primul rând, copiilor. Ei trebuie feriţi de filme dăunătoare pentru suflet şi, de asemenea, de ispita distracţiei (fără să mai amintim şi de cât dăunează televizorul sănătătii şi îndeosebi vederii).

(N.E. Pestov, Cum să ne creştem copiii: calea spre desăvârşita bucurie, traducere din limba rusă de Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2005, pp. 112-113)  

Citește despre: