Tot ceea ce este de trebuinţă pentru această lume

Cuvinte duhovnicești

Tot ceea ce este de trebuinţă pentru această lume

În Biblie, Dumnezeu a spus absolut tot ceea ce era necesar de spus oamenilor.

Tot ceea ce este de trebuinţă pentru această lume şi pentru oamenii dintr-însa - Domnul le-a arătat în Biblie. Într-însa El a dat răspuns la toate întrebările. Nu există vreo întrebare care să tulbure sufletul omenesc şi să nu-şi afle răspunsul, fie direct, fie indirect în Biblie. Oamenii nu pot imagina mai multe întrebări decât răspunsurile care se află în Biblie.

Dacă se întâmplă ca să nu afli cumva răspunsul la vreuna dintre întrebările tale în Biblie, înseamnă că fie ai pus o întrebare fără sens, fie nu ai ştiut cum să citeşti Biblia şi nu ai terminat de citit răspunsul din ea.

În Biblie, Dumnezeu a făcut cunoscut:

1) ce este lumea; de unde a venit; de ce există; unde îi este începutul; cum va sfârşi;

2) ce este omul; de unde vine; unde se duce; din ce este alcătuit; care-i este scopul şi cum va sfârşi;

3) ce sunt animalele şi plantele; care este scopul şi folosul lor;

4) ce este binele; de unde vine şi către ce se îndreaptă; care este scopul lui; cum poate fi atins;

5) ce este răul; de unde vine; cum a ajuns la existenţă; de ce există şi cum va sfârşi;

6) ce sunt drepţii şi ce sunt păcătoşii; cum devine un om drept şi cum un drept trufaş devine un păcătos; cum îi slujeşte omul lui Dumnezeu şi cum îi slujeşte satanei.

7) totul - de la început până la sfârşit; întreaga cale a omului, de la trup la Dumnezeu, de la conce­perea sa în pântecele mamei sale şi până la învierea sa din morţi.

8) ce este istoria lumii, istoria cerului şi a pământului, istoria omenirii; care este calea, scopul şi sfârşitul lor.

În Biblie, Dumnezeu a spus absolut tot ceea ce era necesar de spus oamenilor. Biografia fiecărui om - a tuturor, fără excepţie - se află în Biblie. (Sfântul Justin Popovici)

(Sf. Nicolae Velimirovici și Sf. Justin Popovici, Lupta pentru credință și alte scrieri, traducere de prof. Paul Bălan, Editura Rotonda, Pitești, 2011, pp. 79-80)