Ce înseamnă să fii român?

Cuvinte duhovnicești

Ce înseamnă să fii român?

    • Foto: Bogdan Zamfirescu

      Foto: Bogdan Zamfirescu

Pentru mine a însemnat nespusa binecuvântare de la Dumnezeu de a pri­mi din naștere botezul ortodox și a fi pecetluit cu da­rul Preasfântului Duh.

Ce înseamnă a fi român? Că de multe ori am cu­noscut, și în pribegie, și aici, în țară, bucuria oameni­lor de a fi născuți în România. Pentru mine a însemnat nespusa binecuvântare de la Dumnezeu de a pri­mi din naștere botezul ortodox și a fi pecetluit cu da­rul Preasfântului Duh. Și asta mai presus de toate. Și acum vreau să vă amintesc cuvântul Domnului prin care ne poruncește să căutăm mai presus de toate Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui (Matei 6, 33).

Prin botezul pe care ni l-a dat Domnul și prin pecetluirea cu darul Sfântului Duh, nu devenim cetățenii unui lo­caș pământesc, cât de plăcut și de drag ne-ar fi el; prin acestea două și prin paharul Sfintei Împărtășanii de­venim cetățeni ai Ierusalimului celui de sus, patria noastră cea veșnică, patria noastră cea adevărată.

(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, p. 90)