Totul despre Osteodensitometria DXA
La Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei puteți efectua testul DXA, o investigaţie paraclinică de măsurare a densităţii osoase, cu ajutorul osteodensitometrului DXA Horizon. Doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența, ne spune totul despre osteodensitometria prin metoda DXA.
Ce este Osteodensitometria DXA?
Osteodensitometria este o investigație imagistică ce măsoară densitatea minerală și duritatea sistemului osos prin metoda DXA. Prin efectuarea acesteia se urmărește determinarea riscului de fractură și prezența osteoporozei. Este o investigație imagistică neinvazivă care nu necesită o pregătire specială, nu este dureroasă, poate fi realizată în doar câteva minute și oferă o evaluare precisă a densității minerale osoase.
Cum funcționează mai exact osteodensitometria DXA?
Osteodensitometria prin metoda DXA, cunoscută și sub denumirea de densitometrie osoasă (DXA), reprezintă o metodă performantă de diagnostic. Practic, prin expunerea la o doză mică de radiații ionizante sunt reproduse imagini din interiorul corpului, cu scopul de a determina nivelul de pierdere osoasă. Procedura se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru șold (col femural), coloană vertebrală lombară, antebraț.
Întins pe masă, pacientul este supus unei scanări cu raze X de densitate diferită care străbat osul. În timpul investigației, pacientul trebuie să rămână nemișcat, în caz contrar imaginile devin distorsionate. Totul durează între 5 și 15 minute, iar dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute.
Care sunt indicațiile DXA?
Scopul cel mai frecvent al osteodensitometriei este de a evalua dacă oasele unei persoane sunt slăbite și dacă prezintă sau nu risc de fractură. Cu cât conținutul mineral al oaselor este mai mare, cu atât acestea sunt mai dense. Astfel, cu cât mai dense sunt oasele, cu atât sunt mai puternice și au un risc mai mic de fracturi. După prima scanare DXA, medicul va solicita o altă scanare la câțiva ani pentru a observa dacă există modificări ale densității osoase. Investigația poate evalua, de asemenea, dacă tratamentele prescrise pentru osteoporoză au fost eficiente. Scanarea poate indica dacă densitatea osoasă s-a îmbunătățit, s-a înrăutățit sau a rămas la fel.
Când se recomandă?
Potrivit specialiștilor, femeile cu vârste de peste 65 de ani și bărbații de peste 70 de ani ar trebui să efectueze o investigație DXA. Ulterior, medicul poate stabili un interval la care investigația se poate repeta. Persoanele care urmează tratament pentru osteoporoză pot necesita reevaluare la fiecare 1-2 ani.
De asemenea, sunt persoane predispuse la osteoporoză, care ar trebui să realizeze o evaluare a densității osoase, și anume:
- femeile aflate în postmenopauză, dar cu vârste mai mici de 65 de ani
- persoanele care au frecvent fracturi osoase
- indivizii cu un istoric familial de osteoporoză
- persoanele care utilizează medicamente pe bază de steroizi
- persoanele care au experimentat un transplant de organe sau de măduvă osoasă
- bărbații care urmează tratamente pentru cancerul de prostată
- persoanele cu un indice de masă corporală scăzut
- persoanele cu afecțiuni clinice asociate pierderii osoase, precum artrita reumatoidă
- persoanele cu boli hepatice sau renale cronice, dar și diabet zaharat de tip 1;
- indivizii cu afecțiuni endocrine, precum hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul.
Există contraindicații?
Osteodensitometria este o procedură sigură pentru majoritatea persoanelor, dar femeile însărcinate nu pot întotdeauna să o realizeze, deoarece folosește energie cu raze X. Totuși, nivelul de radiații este foarte mic, cantitatea de energie emisă fiind mai redusă decât în cazul unei radiografii toracice obișnuite.
La ce rezultate și la ce interpretări ne putem aștepta în urma acestei investigații?
Rezultatele osteodensitometriei se pot interpreta utilizând un scor numit scorul T. Acest scor implică compararea valorilor densității osoase obținute prin scanare cu valorile normale ale unui adult tânăr, sănătos și de același sex.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) furnizează următoarele definiții ale nivelurilor densității osoase:
- un scor mai mare sau egal cu -1 indică o densitate normală a oaselor
- un scor cuprins între -1,1 și -2,4 indică osteopenie sau densitate osoasă scăzută
- un scor mai mic de -2,5 indică prezența osteoporozei.
De asemenea, rezultatele scanării DXA pot fi interpretate folosind un scor Z. Acest scor raportează cantitatea de os pe care o persoană o are în comparație cu alte persoane cu aceeași dimensiune, vârstă și sex. Potrivit specialiștilor, un scor Z ce depășește valoarea de -2 este considerat normal, în timp ce un scor ce se situează sub -2 sugerează că pacientul se află sub limita normală pentru vârsta și sexul său. În urma scanării și a interpretării rezultatelor, pacientul va primi recomandările potrivite sau tratamentul necesar.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici https://www.youtube.com/watch?v=hNCR_FIXmws
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/