Trei metode prin care ne putem smulge din brațele răului pentru a ne lipi de Hristos
Mântuitorul a biruit această lume. Toată bătălia se dă ca eu să mă smulg din brațele răului și să mă lipesc de Hristos, să mă lipesc de Biruitorul și avem o arenă unde putem face asta, un spital unde putem să ne vindecăm și avem și niște metode.
Eu știu câte rele facem, știu câte rele se fac pe lume, știu câtă durere, câtă suferință e, câtă frică, câtă oroare. Asta este lumea! În această lume, noi suntem chemați la bucurie. Noi zicem: „O să vină Apocalipsa!”. N-o să vină mamă, că este! Deci apocalipsa ce înseamnă? Este o dezvăluire a adevărului. Este revelație că lumea aceasta este încă sub stăpânirea satanei și că o mulțime de oameni fac voia celui rău. Și noi de multe ori facem voia celui rău. Și că bătălia se dă între bine și rău, că bătălia e câștigată. De aia suntem bucuroși. Victoria e gata.
Mântuitorul a biruit această lume. Toată bătălia se dă ca eu să mă smulg din brațele răului și să mă lipesc de Hristos, să mă lipesc de Biruitorul și avem o arenă unde putem face asta, un spital unde putem să ne vindecăm și avem și niște metode.
În primul rând, Sfânta Liturghie, adică sfintele Taine, ne-am botezat, ne-am miruns, Sfânta Taină a pocăinței, ne curățim de toxine, ne spălăm și Sfânta Liturghie. În Sfânta Liturghie este locul de detoxifiere profundă. Eu mă ofer pe mine să mă curețe Dumnezeu și să mă unească cu El împreună cu voi. De aceea Sfânta Liturghie este pe primul plan. Eu nu mă duc acolo fără voi chiar dacă fug de voi când faceți gălăgie și ma bag într-un colț, dar fug ca să vă iau mai profund în mine. Deci la Sfânta Liturghie redevenim oameni. Eu redevin femeie, tu redevii bărbat, și noi toți redevenim copiii lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie. Acolo ne lepădăm de noi și ne unim cu El.
Apoi după Sfânta Liturghie plecăm, dar nu s-a terminat. Continuăm Sfânta Liturghie în liturghia lăuntrică și asta înseamnă chemarea permanentă a numelui Domnului. Numele Domnului Iisus Hristos este vindecător, este sfințitor, este curățitor. În Evanghelia Sfântului Ioan, Mântuitorul la sfârșitul misiunii Sale, înainte de a merge la răstignire, zice: „Tată, proslăvește numele Tău!”. Dumnezeu Tatăl proslăvește numele Mântuitorului. Deci numele lui Iisus Hristos Mântuitorul nostru este proslăvit, este sfințit. El are puterea lui Dumnezeu în El. Chemarea Numelui cu credință cât mai des ne scoate, ne detoxifică, ne vindecă și duce la faza aceea la care tânjim cu toții în care ne unim mintea cu inima. Dar asta nu e pentru Sfântul Grigorie Palama, ci Sfântul Grigorie Palama e pentru noi. El pentru asta s-a luptat ca să ajungă și la noi, ca să fim și noi toți până la vremea de pe urmă, să beneficiem de darul lui Dumnezeu de a ne curăți și de a ne uni cu El prin chemarea Sfântului Său nume.
Și cea de-a treia metodă care e? Să citim cuvântul lui Dumnezeu, să ne hrănim cu cuvântul lui Dumnezeu, să nu fie zi în care să nu citim din Scriptură. Scriptura este cuvântul lui Dumnezeu și este hrană și binențeles acum fiind în Postul Mare este necesar să postim. A posti înseamnă mai puțin. Eu vă recomand nu mai puțină mâncare că pe urmă să nu leșinați. Deci postul să fie negru și sever. Post negru: deloc facebook, deloc televizor, deloc discotecă, deloc judecarea aproapelui, deloc vorbirea în deșert. Post aspru: puțin. Mai puțină mâncare, mai puțină gălăgie, mai puțină înfrumusețare, slavă deșartă. În rest, dacă țineți postul negru pe care vi l-am spus, o să vă cer binecuvântare când vă văd pe stradă și voi o să-mi dați, așa-i?
(Fragment din Conferința ASCOR cu tema „Rolul femeii în familie și societate”, susținută de monahia Siluana Vlad, în data de 8 martie 2018, în Iași. Puteți urmări înregistrarea completă aici, și partea de întrebări aici.)
Chipul Părintelui Iacov vorbea despre Rugăciunea minții
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro