Trei zile de sărbătoare la catedrala din Piatra Neamţ
Ziua de 24 iunie 2015 este una specială pentru enoriaşii din Parohia „Sfântul Ioan“ - Domnesc din Piatra Neamţ şi pentru locuitorii acestui oraş. Ctitoria ştefaniană de la poalele Muntelui Pietricica îşi serbează hramul printr-o serie de evenimente religioase. Monumentul, alături de turnul aflat în apropiere, a fost pus în valoare printr-o serie de lucrări de reabilitare a esplanadei din faţa locaşului de închinăciune.
În ziua pomenirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, miercuri, 24 iunie 2015, Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc, catedrala oraşului Piatra Neamţ, îşi serbează ocrotitorul. Manifestările religioase dedicate hramului vor începe în această seară, de la ora 17:00, când va fi adusă de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi racla în care se află moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. Mâine-seară, de la ora 19:00, în locul special amenajat lângă Biserica Domnească din Piatra Neamţ, se va oficia Vecernia unită cu Litia de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, va avea loc procesiunea cu sfintele moaşte, la finalul căreia Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va rosti un cuvânt de învăţătură. „Racla cu sfintele moaşte va ajunge la Piatra Neamţ în seara zilei de luni, 22 iunie 2015, şi va fi întâmpinată de un sobor de preoţi. Marţi, 23 iunie, 2015, la ora 18:45, împreună cu părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, şi cu soborul preoţilor, îl vom întâmpina pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. Ierarhul nostru va sluji Vecernia unită cu Litia, urmată de procesiunea cu sfintele moaşte. În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de delegatul Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei şi va fi urmată de slujba Parastasului. De la ora 18:00, în biserica noastră se va sluji Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi“, a amintit preotul paroh Dan Ovidiu Cojan, care este şi director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ. În organizarea hramului, părintele paroh şi pr. Ciprian Timofte, slujitor la Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc, au fost sprijiniţi de enoriaşii parohiei. „Oamenii sunt deosebit de receptivi când trebuie să ne implicăm în sărbătoarea hramului. Rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca prin mijlocirea Sfântului Ioan Botezătorul şi a tuturor sfinţilor pe care îi vom avea anul acesta în Sfânta Biserică, să le răsplătească cu sănătate sufletească şi trupească“, s-a exprimat parohul de la „Sfântul Ioan“ - Domnesc.
Monument inclus în circuitul turistic
Biserica „Sfântul Ioan“ Domnesc împlineşte anul acesta 518 ani de la punerea pietrei de temelie. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, ctitorul locaşului de închinăciune, a făcut posibil ca într-un an de zile să fie ridicată, urmând ca imediat să fie construit şi turnul clopotniţă, considerat un simbol al oraşului. „Farmecul acestei biserici este dat de poziţionarea sa în centrul oraşului, pe această «colină a bucuriei». Vizitatorii pot ajunge în acest locaş de închinăciune, ghidaţi fiind de crucea turnului clopotniţă“, a menţionat pr. paroh Dan Ovidiu Cojan. Turnul clopotniţă al Bisericii „Sfântul Ioan“ - Domnesc a fost reabilitat în cadrul proiectului „Restaurare şi punere în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din Piatra Neamţ - prin reabilitarea, dotarea şi punerea în valoare a siturilor şi clădirilor de patrimoniu: muzeul de etnografie, muzeul de artă, Teatrul Tineretului, turnul clopotniţă, ruinele beciului şi ruinele zidului de incintă ale Curţii Domneşti şi muzeul aferent“, fiind redat circuitului turistic. „De mai bine de un an de zile, lucrările din jurul turnului clopotniţă s-au finalizat, astfel că acesta a căpătat un alt aspect. Monumentul este inclus în circuitul turistic al obiectivelor istorice al municipiului Piatra Neamţ, oferind vizitatorilor bucuria de a vedea expoziţiile amenajate. De la balconul turnului, oraşul nostru poate fi admirat din toate unghiurile“, a amintit pr. paroh Dan Ovidiu Cojan.