Trusa medicală pentru vacanță

Interviu

Trusa medicală pentru vacanță

Este vremea concediilor și în bagaj ne punem și o trusă medicală, cu câteva medicamente pe care să le putem folosi la nevoie. Ne-am gândit să vă facem câteva recomandări privind lista de vacanţă şi trusa medicală de urgenţă pentru întreaga familie (adulţi, copii şi bebeluşi). Alături de noi este Nicoleta Dimitriu, medic primar medicina de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

De ce este bine să ne facem o trusă medicală de concediu?

Oriunde și oricând se poate întâmpla ceva, la mare, la munte, pot apărea probleme și pentru a nu vă întrerupe vacanța, mai bine aveți un minim de medicamente cu voi pentru a acționa rapid.

Ne pregătim de plecare, dar știm cu toții, copii pot avea rău de mișcare. Cum facem să avem un drum liniștit?

Dacă veţi călători cu maşina, trenul, vaporul sau avionul, și voi, dar și copii, vă puteți simți rău – ameţeli, senzaţii de greaţă, stare generală de rău, transpiraţii reci sau paloare. Pentru tratamentul acestor stări se pot folosi antihistaminice, sau anumite produse din plante (de ex., cele care conţin ghimbir).

Începem cu plecarea la mare. Cum ne protejăm pentru a nu ajunge la arsuri solare?

Știm foarte bine că pentru protecţia pielii se recomandă utilizarea cremelor de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat. Este bine să folosim o cremă cu filtru mineral, faţă de cremele cu filtru chimic. O cremă sau o soluţie ideală trebuie să aibă un factor de protecţie (FPS) între 30 şi 50, iar expunerea la soare trebuie evitată între orele 12-17.

Buzele le protejăm cu un strugurel cu FPS, deoarece menţine hidratarea buzelor în limite normale. 

Pentru orice eventualitate, este bine să aveţi la voi şi o loţiune calmantă după plajă, care va hidrata şi linişti pielea expusă razelor de soare.

Vreau să adaug că ochelarii de soare sunt foarte importanţi atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici, pentru protejarea ochilor de radiaţiile UVA şi UVB. 

Dacă mergem la munte și ne rănim, ne zgâriem, ce facem? Cum acționăm?

Pentru dezinfectarea unei răni se poate folosi clasica apă oxigenată, rivanolul, un unguent antiseptic sau un spray dezinfectant. Alături de acestea puneti în bagaj și comprese sterile, bandaje, un leucoplast, alcool sanitar, o forfecuţă sau un pansament obişnuit.

O altă problemă este reprezentată de alergii. Pentru a ne fi bine în vacanță, cum ne protejăm de acestea?

Fie că vorbim de polen, praf, iritaţii, insecte sau alimente, care se pot manifesta de la nişte erupţii cutanate cu mâncărimi uşoare până la şoc anafilactic, este foarte important să aveți la voi un antihistaminic (cunoscut ca și antialergic), care se poate administra oral sau local, precum şi preparatele pe bază de calciu. 

În cazul pișcăturilor de insecte – căpușe, țânțari – ce putem face?

Cel mai bine este să fiţi pregătiţi şi să aveţi la voi produse gen spray-uri împotriva insectelor, care să le ţină departe de voi. În cazul în care nu reuşiţi să vă protejaţi eficient şi să preveniţi înţepăturile/ muşcăturile, pentru tratamentul local puteţi folosi geluri sau creme pentru înțepăturile de insecte.

Oriunde, fie mare sau munte, pot apărea durerile de cap, de dinți sau de burtă. Ce luăm cu noi în bagaj?

Așa este, medicamentele pentru durere nu trebuie uitate acasă. Aşa că adăugaţi în trusa de vacanţă: analgezice, antiinflamatoare, dar și un medicament antispastic.

Dacă tot am amintit de durerile de burtă, să nu uităm de problemele digestive, care pot să apară mai ales dupa mesele copioase. Cum le gestionăm?

S-ar putea să apară arsuri la stomac, durere abdominale, constipaţie sau diaree, de aceea e bine să aveţi la îndemână un antiacid, enzime digestive, iar pentru constipaţie un preparat pe bază de plante. În caz de diaree sunt eficiente preparatele farmaceutice care conţin furazolidonă sau loperamidă. Nu uitaţi de faptul că după o diaree severă este importantă rehidratarea şi dieta.

Un sfat final, vă rugăm!

Faceți din concediu o experienţă de neuitat. Pentru aceasta, încercaţi să puneţi printre bagaje şi o mică trusă medicală, foarte utilă în situaţiile de urgenţă; este mai bine să fiţi întotdeauna pregătiţi!

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=VaD0EF-1ciQ

Mai multe detalii găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: