„Un veac în 5 minute”: un nou proiect editorial marca doxologia.ro
Anul 2025 marchează un moment istoric de o importanță deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română: 100 de ani de la ridicarea sa la rang de Patriarhie și 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei. În acest context aniversar, în preajma zilei de 4 februarie 2025 – ziua care ne amintește de împlinirea unui veac de la „nașterea Patriarhiei Române” – portalul doxologia.ro dă startul unui nou proiect editorial video intitulat „Un veac în 5 minute”. O inițiativă menită să aducă mai aproape de public istoria, personalitățile marcante și evenimentele definitorii ale Patriarhiei Române.
Proiectul „Un veac în 5 minute” este realizat în colaborare cu Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, cadru didactic și fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza”, Iași, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Vicovan va prezenta, într-un format dinamic și accesibil, episoade esențiale din istoria Patriarhiei Române. Fiecare videoclip va avea o durată de aproximativ 5 minute, oferind publicului informații concise, dar relevante, despre contribuțiile spirituale și culturale ale Patriarhiei în societatea românească.
În ceea ce privește conceptul creativ al proiectului, fiecare episod va include un element simbolic: o clepsidră, menținând astfel ritmul narativ și angajamentul de a livra un conținut valoros într-un interval scurt de timp.
Obiectivele proiectului
- Educație – promovarea istoriei și moștenirii Patriarhiei Române într-un format modern, accesibil și atractiv pentru toate categoriile de public;
- Inspirație – cultivarea respectului și recunoștinței pentru patrimoniul spiritual și cultural al Bisericii Ortodoxe Române;
- Vizibilitate – crearea unor materiale captivante, destinate platformelor online, care să fie distribuite pe parcursul anului 2025 în cadrul evenimentelor dedicate centenarului Patriarhiei.
Unde vor avea loc filmările?
Pentru a oferi un cadru autentic și academic, filmările vor avea loc în Biblioteca „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, în sala doctoranzilor, un spațiu care reflectă profunzimea intelectuală și spirituală a temelor abordate. Aducem mulțumiri, cu acest prilej, doamnei Virginia Popa, directorul instituției, precum și întregului colectiv, pentru sprijinul acordat în organizarea spațiului și pentru punerea la dispoziție a volumelor necesare documentării și ilustrării acestui demers.
Contextul aniversar al anului 2025
După patru decenii de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, în februarie 1925, la propunerea Mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei şi Sucevei (1853-1934), Sfântul Sinod „în unanimitate şi cu însufleţire” a hotărât, în ziua de 4 februarie, înfiinţarea Patriarhiei Române şi ridicarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Ungrovlahiei, în calitatea sa de primat al României, la rangul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Această decizie a fost consecința directă a faptului că, după Primul Război Mondial, România şi-a recuperat provinciile sale istorice (Basarabia, Bucovina şi Transilvania) aflate până atunci sub stăpâniri străine, formând astfel România Mare (1 Decembrie 1918). În mod spontan şi firesc, ortodocşii români din respectivele provincii s-au unit cu Biserica Ortodoxă Română, reuşindu-se pentru prima oară în istorie unificarea Ortodoxiei româneşti.
Rămâneți alături de noi pentru a descoperi, episod cu episod, în doar 5 minute, istoria de un veac a Patriarhiei Române!