Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan

Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan

Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan

Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan este decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Părintele Ion Vicovan s-a născut la data de 22 ianuarie 1960 în localitatea Capu Câmpului, judeţul Suceava.

În perioada 1977-1982 a absolvit Cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar între anii 1983 – 1987 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, finalizate cu teza de licenţă Patriarhi cărturari din secolul al IX- lea, alcătuită sub îndrumarea Domnului Prof. Dr. Emilian Popescu. Un an mai târziu, în 1988, este admis la cursurile de doctorat, Secţia istorică, Specializarea principală Istoria Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti....

+  vezi mai mult

Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan este decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Părintele Ion Vicovan s-a născut la data de 22 ianuarie 1960 în localitatea Capu Câmpului, judeţul Suceava.

În perioada 1977-1982 a absolvit Cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar între anii 1983 – 1987 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, finalizate cu teza de licenţă Patriarhi cărturari din secolul al IX- lea, alcătuită sub îndrumarea Domnului Prof. Dr. Emilian Popescu. Un an mai târziu, în 1988, este admis la cursurile de doctorat, Secţia istorică, Specializarea principală Istoria Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.

În anul 1999, primeşte titlul de Doctor în teologie în urma susţinerii tezei de doctorat „Activitatea filantropică a Bisericii în secolele al IV-lea şi al V-lea. Modele şi criterii pentru activitatea filantropică a Bisericii Ortodoxe Române în trecut şi astăzi”, alcătuită sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniţă.

Din anul 1991 începe activitatea didactică în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi. Parcurge toate treptele didactice, începând de la cea de asistent până la cea de profesor universitar, fiind titularul disciplinei Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Între anii 2006-2012 a activat ca prodecan al facultăţii, iar din aprilie 2012 deţine funcţia de decan al aceleiaşi instituţii.

În anul 1987, începând cu 1 septembrie, a fost numit preot pe seama Parohiei Vânători, com. Popricani, jud. Iaşi, fiind hirotonit întru diacon în data de 21 august, iar întru preot în 22 august. În această calitate a activat până la 1 februarie 1992, după care, beneficiind de o bursă de studii din partea Diakonisches Werk-EKD, a plecat la specializare în Heidelberg (Germania). După revenirea în ţară, la 1 decembrie 1994, a fost numit preot paroh la Parohia Cuvioasa Parascheva din Iaşiunde slujeşte şi în prezent.

-  vezi mai puțin

Părintele Efrem de la Serai

A avut încă din copilărie dragoste pentru Dumnezeu, pentru Biserică și pentru monahism. A studiat în Tesalonic și din adolescență s-a legat...