Un volum colectiv pentru memoria creștină a Școlii românești

Prezentare de carte

Un volum colectiv pentru memoria creștină a Școlii românești

O carte despre cei care învață cu Dumnezeu, despre Dumnezeu!

Un volum colectiv – coordonat de dr. Alexandru Mălureanu, Inspector Patriarhal – a văzut lumina editării la Editura Trinitas a Patriarhiei Române, în colecția Media Christiana/ Seria Lumina (coordonator colecție Pr. Nicolae Dascălu): Lumina Educației. Bucuria cooperării dintre Familie, Biserică și Școală (București, 2021, 560 pg.).

Îndată după Cuvântul Înainte, al Părintelui Consilier Patriarhal Prof. Univ. Dr. Nicușor Beldiman – Lumina Educației – repere ale formării religios-morale (pp. 5-9) – editorul consemnează în Notă Editorială: „La inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2015, a fost lansat suplimentul lunar Lumina Educației al Ziarului Lumina, realizat în cooperare cu Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române. Primul număr al suplimentului Lumina Educației  a fost publicat în ziua de 7 februarie 2015, cu ocazia împlinirii a zece ani de apariție a Ziarului Lumina, cotidianul Patriarhiei Române. Încă de la început, acest supliment și-a propus să creeze un cadru prielnic pentru analizarea unor subiecte importante din domeniul educației, în general, și al educației religioase, în special. Apărut în contextul provocărilor generate de încercarea eliminării orei de Religie din programa școlară, suplimentul Lumina Educației a prezentat, în numerele publicate până acum, elemente care definesc disciplina Religie, subiecte de interes atât pentru beneficiarii direcți ai predării acestei materii, elevii, cât și pentru părinții acestora. Profesori de Religie, de Teologie și cei care predau alte discipline școlare au avut posibilitatea de publica articole de specialitate, dar și de actualitate, suplimentul reușind să conecteze dascăli din diferite domenii ale educației, în vederea promovării unei abordări interdisciplinare și pragmatice. Articolele care vizează predarea Religiei au fost îmbinate cu articole care subliniază importanța educației nonformale, rolul asociațiilor de tineret, prezentarea școlilor duminicale din diaspora, necesitatea implicării în proiecte educaționale și participarea la olimpiade, concursuri de creație și activități culturale. Astfel în paginile suplimentului au fost incluse articole referitoare la importanța educației religioase, articole despre metoda de abordare și desfășurare a orei de Religie (articole realizate de profesori cu experiență la catedră), impresii ale elevilor și absolvenților care au studiat Religia și modul în care cunoștințele astfel însușite le-au influențat viața” (pp. 11-12).

Volumul se împarte în 10 trepte de lectură: I. Lumina Educației are izvorul etern în Hristos-Lumina Lumii (pp. 17-38); II. Importanța și necesitatea educației religioase (pp. 41- 97); III. Educația religioasă în familie (pp. 101- 148); IV. Educația religioasă în Biserică și în Școală (pp. 151- 207); V. Profesorul de Religie (pp. 211- 279); VI. Perspective interdisciplinare cu privire la Educația Religioasă (pp. 283- 339); VII. Psihologia elevului în perspectiva orei de Religie (pp. 343- 392); VIII. Mărturii ale participanților la Olimpiada Națională de Religie și creații artistice ale elevilor (pp. 395- 440); IX.  Activitățile educaționale în perioada vacanțelor școlare (pp. 443- 494) și X. Ora de Religie în pandemie (pp. 497- 551). Sunt astfel reunite 111 texte de reflecție și provocatoare la reflecție, mărturii și analize, construcții de dialog ori artefacte ale unor apologii de sens educațional. Sunt 76 de semnături – începând cu cea a Părintelui Patriarh Daniel și a Ministrului Învățământului Sorin Cîmpeanu și cu ale tinerilor olimpici la Religie – care confirmă că Ora de Religie în România nu e un moft, ci un mod de a fundamenta în Hristos morala și cultura tinerei generații. Reținem munca redactorului - Mihai Salvan, tehnoredactarea Constantinei Cristea și excelenta grafică propusă de Mănăstirea Stavropoleos. O carte despre cei care învață cu Dumnezeu, despre Dumnezeu!

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: