Ce înseamnă a-ți „încălzi inima”?

La fel facem și noi prin Rugăciunea lui Iisus. Încercăm să ne dăm seama de păcătoșenia noastră, de starea noastră jalnică. Să ne vedem fărădelegile făcute în fiecare zi.

Gheronda, iertați-mă că vă întrerupt. N-am reușit să înțeleg foarte bine. Ce înseamnă a-ți „încălzi inima”? Cum se încălzește inima și de ce trebuie făcut acest lucru pentru Rugăciunea lui Iisus?

Te va ajuta pilda Fiului Risipitor: „Deci venindu-și întru sine, a zis: Câți năimiți ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu pier de foame! Scula-mă-voi și mă voi duce la tatăl meu” (Luca 15, 17-18). S-a gândit la belșugul căminului părintesc și, totodată, la starea sa jalnică – și de îndată s-a simțit îndemnat să se întoarcă la tatăl său. A făcut o strădanie uriașă pentru a-și sili dorința și pofta să se întoarcă.

La fel facem și noi prin Rugăciunea lui Iisus. Încercăm să ne dăm seama de păcătoșenia noastră, de starea noastră jalnică. Să ne vedem fărădelegile făcute în fiecare zi. Să ne cercetăm feluritele fapte și păcate săvârșite, dar numai „la suprafață”, adică din afară, și să ne simțim ca în fața unei curți de judecată. Dumnezeu este Judecătorul și noi stăm în banca învinuiților. Cu astfel de simțăminte, să strigăm după milă și să plângem, căci rugăciunea netulburată prin lacrimi vine.

(Mitropolitul Ierótheos Vlachos, O noapte în pustia Sfântului Munte)

De la același autor

Ultimele din categorie