Cum îl recunoștem pe Sfântul Apostol Pavel în icoane?

Sfântul Apostol Pavel este înfățișat în icoane cu părul șaten și barbă conică. El este reprezentat cu fruntea înaltă (simbol al înțelepciunii) și cu puțin păr castaniu în centru. În mâini ține o carte (sau un papirus-sul), simbol al numărului mare de epistole scrise de el, ce sunt cuprinse în mare parte în Noul Testament.

Icoana este o fereastră spre cer, o imagine făcută nu pentru ochi şi minte, ci pentru suflet şi inimă. Icoanele au apărut încă de la începuturile creştinismului, şi chiar Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este cel care a zugrăvit primele icoane ale Maicii Domnului, după Cincizecime.

Prin acest articol mi-am propus să fac o scurtă descriere a modului în care Sfântul Apostol Pavel este reprezentat în icoane, astfel încât să fie mai ușor de recunoscut atunci când întâlnim icoana sa. Deși nu a făcut parte din grupul celor doisprezece apostoli, Sfântul Apostol Pavel a fost cunoscut ca apostol (ca unul pe care Mântuitorul Însuși l-a trimis), și un lider al apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel este înfățișat în icoane cu părul șaten și barbă conică. El este reprezentat cu fruntea înaltă (simbol al înțelepciunii) și cu puțin păr castaniu în centru. În mâini ține o carte (sau un papirus-sul), simbol al numărului mare de epistole scrise de el, ce sunt cuprinse în mare parte de Noul Testament.

Uneori, Sfântul Apostol Pavel este reprezentat cu o sabie (simbol al morții sale ca martir) sau cu două săbii (una a martiriului și cealaltă a „Cuvântului lui Dumnezeu”, nefiind exclusă nici interpretarea conform căreia ar fi opusul celor două chei ale Sfântului Apostol Petru).

Cel mai adesea, Sfântul Pavel este reprezentat împreună cu Sfântul Apostol Petru, ținând în mâini Biserica lui Hristos.

De la același autor

Ultimele din categorie