Situația materială și diferența de studii pot fi un impediment la căsătorie?

Și-n căsătorie și în mănăstire nu se mai „vede” ce se vedea de la distanță. Ia să vedeți și voi, după căsătorie, cum aflați un alt băiat și altă fată unul în celălalt.

Este situația materială sau financiară un obstacol în fața căsătoriei? Dar diferența de studii? Poate afecta relația mai târziu?

Cea materială nu, nu poate să fie, pentru că sărăcia, când este în Casa Domnului, poate să-i unească pe oameni. Cea de studii însă, poate să fie un impediment mai târziu. Deși, eu am văzut mulți intelectuali cu studii multe și cu cultură mare, și am stat așa pe la ei prin casă și nu i-am auzit discutând la masă despre „ce este o metaforă”, sau despre poezia lui Voiculescu. Nu. Dar, faptul că ne-am adunat împreună pentru că-l iubim pe Vasile Voiculescu, ne dă nădejdea că avem aceleași doruri, că vom tresări la aceleași valori, chiar dacă nu vom mai discuta despre ele… Dar ne vom zâmbi, așa, din când în când, la căldura lor și în vâltoarea vieții celei pline de grijile familiei…

Și-n căsătorie și în mănăstire nu se mai „vede” ce se vedea de la distanță. Ia să veniți voi la mănăstire, să vedeți cum sunt eu acolo, nu cum vă par aici la Conferință! Și sunt adevărată și aici și acolo. Și dragostea mea de poezia lui Voiculescu e vie și în momentele de asprime sau chiar agresivitate… Doar că-și așteptă clipa potrivită. Ia să vedeți și voi, după căsătorie, cum aflați un alt băiat și altă fată unul în celălalt. Mulți zic: „Înainte era așa de drăguț, măicuță. Și acum știți ce face? Mă scoate din minți: nu închide niciodată ușa la frigider când bea apă, o lasă deschisă. Și numai eu scot gheața de acolo!”. E adevărat, e-ngrozitor! Și asta așa zi de zi și în ciuda tuturor protestelor și lacrimilor! Ei, asta e vremea punerii la încercare, când toate astea ne macină. E vremea când învățăm să trecem de la iubirea „pentru că el sau ea e așa și așa”, la iubirea „pentru că așa a poruncit Domnul”! Și totuși, în această perioadă, niciodată nu voi uita că iubitul meu care e atât de nesimțitor încât lasă ușa deschisă la frigider, îl iubește pe Vasile Voiculescu la fel ca și mine. Și așa, într-o bună zi, cu ajutorul lui Dumnezeu prezent în viața și în familia noastră, voi descoperi ce ușor îmi este să port povara că nu închide ușa la frigider și să ne bucurăm împreună.

Dar, dacă în această perioadă grea se mai adaugă și diferențe de studii, de preocupări, de gustarea valorii!... Dar neapărat să fiți atenți la ce vă emoționează pe fiecare și la dorurile inimilor voastre. Poți să ai facultate și să nu-ți placă macii, și să nu ai facultate și să fii foarte sensibil la maci. Și-atunci, important e să vă placă macii la amândoi atât de tare, încât să vă dea lacrimile. Vă puteți căsători, chiar dacă aveți diplome diferite.

De la același autor

Ultimele din categorie