Ce este Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf?
Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos.
Vecernia din Vinerea Patimilor, numită și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf se săvârșește în cursul dimineții din Vinerea Mare. Aici are loc procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.
Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfântă Masă unde va rămâne în toată perioada pascală - până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său, în biserică.
Prima atestare documentară a epitafului provine din 1346. În timpul Utreniei din Sâmbăta Patimilor, după Doxologie, la cântarea Sfinte Dumnezeule, se făcea Vohodul: Evanghelia, care simboliza Trupul Domnului, era purtată pe umăr, învelită în Sfântul Epitaf care, la râdul lui, simboliza giulgiul în care a fost înfășurat trupul lui Hristos pentru înmormântare.
Aerul, după cum o indică numele, era iniţial un acoperământ uşor, care se punea peste Trupul și Sângele Mântuitorului, din motive cu totul practice. Acoperământul se mai numea şi nor, voal sau voalul cel mai de sus, iar cu timpul a început să fie împodobit cu reprezentări care înfăţişau pe Hristos mort, mielul, singur sau cu îngeri cu ripide, cu cei patru Evanghelişti sau cu Născătoarea de Dumnezeu, cu Sfântul Ioan, mironosiţele, cu Iosif şi Nicodim.
Sfinții români pomeniți în rugăciunea Litiei
De ce sunt stropite cu vin trupul celui adormit și pomenile?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro