Viaţa duhovnicească vie – izvor de pace și bucurie atât în viața personală, cât și în viața de familie

Căsătorie

Viaţa duhovnicească vie – izvor de pace și bucurie atât în viața personală, cât și în viața de familie

    • Viaţa duhovnicească vie – izvor de pace și bucurie atât în viața personală, cât și în viața de familie
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Beneficiile unei vieţi duhovniceşti vii sporesc nu numai în relaţia voastră împreună, ci şi, bineînţeles, în propria dumneavoastră înflorire în calitate de creştin şi persoană. Cu cât sunteţi mai puternici în propria voastră călătorie duhovnicească, cu atât veţi fi mai capabili să faceţi faţă suişurilor şi coborâşurilor căsniciei şi cu atât mai probabil veţi deveni cu adevărat asemănător lui Hristos în cadrul relaţiei.

Atunci când două persoane se căsătoresc, ele înființează un nou avanpost al Bisericii, al Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Asemenea bisericii la care participați în zi de duminică, noua dumneavoastră casă necesită efort conștient și purtare de grijă iubitoare, dacă vă propuneți să fie ceea ce voi și Dumnezeu vă doriți să fie. În mijlocul acestei mici biserică din căminul vostru, la fel ca în mijlocul Bisericii, se află relația persoanei cu Dumnezeu.

Atunci când o parohie este populată de oameni care sunt sinceri în credința și practica lor – chipuri adevărate ale lui Dumnezeu – lucrurile merg întotdeauna bine în cele din urmă, întrucât iubirea dumnezeiască agape cântărește mai mult decât orice încercare, necaz sau ispită. Dar acolo unde lipsește o astfel de iubire, va fi și o lipsă de pace și de bucurie. Deci, prima și cea mai importantă sarcină în calitate de soț sau soție (și mai târziu ca părinte) este menținerea propriei unități personale cu Hristos. Nu faceți asta numai pentru dumneavoastră, ci și de dragul soțului sau soției și al copiilor voștri. (…)

Beneficiile unei vieţi duhovniceşti vii sporesc nu numai în relaţia voastră împreună, ci şi, bineînţeles, în propria dumneavoastră înflorire în calitate de creştin şi persoană. Roadele Duhului – dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea şi curăţia (Galateni 5, 22-23) – sunt rezultatele unirii cu Dumnezeu şi ingredientele pentru o viaţă creştină atât în interiorul, cât şi în afara casei. Cu cât sunteţi mai puternici în propria voastră călătorie duhovnicească, cu atât veţi fi mai capabili să faceţi faţă suişurilor şi coborâşurilor căsniciei şi cu atât mai probabil veţi deveni cu adevărat asemănător lui Hristos în cadrul relaţiei.

De exemplu, ce faceţi atunci când partenerul dumneavoastră vă dezamăgeşte într-un anumit fel, aşa cum se întâmplă? După cum am văzut mai sus, suntem capabili de iubirea necondiţionată agape, numai fiindcă ştim şi simţim că Dumnezeu ne iubeşte necondiţionat. Dacă temelia voastră în viaţă este Dumnezeu, atunci veţi fi capabili să staţi fermi pe această temelie şi să înfruntaţi furtuna dezamăgirii. Veţi găsi refugiu şi mângâiere în dragostea nesecată a lui Dumnezeu pentru voi şi, în cele din urmă, veţi ierta şi veţi uita, continuând cu o viaţă de iubire care, poate, este mai profundă  decât a fost înainte. Dacă, pe de altă parte, temelia voastră în Dumnezeu este slabă, atunci veţi descoperi că nu aveţi nici un refugiu, nici un loc unde să găsiţi tărie sau un motiv de a persevera.

Dacă relaţia unei persoane cu Dumnezeu este solidă, atunci ea poate susţine cu uşurinţă alte relaţii importante, inclusiv cea cu partenerul de viață. Când relaţia cu Dumnezeu slăbeşte, şi celelalte relaţii pot deveni instabile.

(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 119-123)

Îți mai recomandăm și: Practici duhovnicești care țin familia unită