Viața în Dumnezeu este desfătare duhovnicească

Cuvinte duhovnicești

Viața în Dumnezeu este desfătare duhovnicească

    • Viața în Dumnezeu este desfătare duhovnicească
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Când omul, din om vechi devine om nou, fiu de împărat, se hrănește cu desfătarea dumnezeiască, cu dulceața cerească și simte veselia paradisiacă, simte încă de aici o parte din bucuria Raiului.

Cu cât se depărtează cineva de Dumnezeu, cu atât lucrurile se complică mai mult. Se poate ca cineva să nu aibă nimic, dar dacă Îl are pe Dumnezeu, nu mai dorește nimic. Acesta este adevărul! Iar dacă le are pe toate și nu Îl are pe Dumnezeu, este chinuit înlăuntrul său.

De aceea, fiecare pe cât poate să se apropie de Dumnezeu. Numai lângă Dumnezeu află omul bucuria cea adevărată și veșnică. Otravă gustăm atunci când trăim departe de dulcele Iisus. Când omul, din om vechi devine om nou, fiu de împărat, se hrănește cu desfătarea dumnezeiască, cu dulceața cerească și simte veselia paradisiacă, simte încă de aici o parte din bucuria Raiului. De la bucuria cea mică, paradisiacă, înaintează zilnic către cea mai mare, și se întreabă dacă există ceva mai înalt în Rai decât cea pe care o trăiește aici.

Starea pe care o trăiește este astfel încât nu poate face nicio lucrare. Genunchii i se topesc ca lumânările de acea dumnezeiască fierbințeală și dulceață, inima lui saltă și e gata să spargă pieptul ca să plece, pentru că pământul și lucrurile pământești i se par lucruri zadarnice.

(Cuviosul Paisie AghioritulCu durere și cu dragoste pentru omul contemporan, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 42-43)

Citește despre: