Viața Sfântului Apostol Agav

Sfântul Apostol Agav, având spirit profetic, a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a și întâmplat în timpul cezarului Claudiu.

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Agav (sau Agavos) se numără printre cei 70 de Apostoli. Având spirit profetic, el a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a și întâmplat în timpul cezarului Claudiu: „S-au pogorât din Ierusalim proroci în Antiohia și sculându-se unul dintre dânșii cu numele Agav, arăta cu duhul, că avea să fie foamete mare în toată lumea, care a și fost pe vremea lui Claudie Cezarul” (Fapte 11, 28).

De asemenea, el i-a profețit Sfântului Apostol Pavel că va fi dat în mâna barbarilor de către evreii din Ierusalim. Astfel, luând brâul Apostolului Pavel și legându-și mâinile și picioarele sale, a zis: „Așa grăiește Duhul Sfânt: pe bărbatul al căruia este brâul acesta, așa îl vor lega în Ierusalim iudeii și-l vor da în mâinile neamurilor” (Fapte 21, 11).

Sfântul Agav a propovăduit pe Hristos în părțile ce i se orânduiseră lui și pe mulți a întors la Hristos Dumnezeu.

Apostolul Pavel îl menționează în Epistolele sale.

Biserica îl pomenește pe Sfântul Apostol Agav în data de 8 aprilie, împreună cu Sfinții Apostoli Irodion, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis, toți săvârșindu-se în aceeași zi, ca urmare a chinurilor la care au fost supuși.

Erminia lui Dionisie din Furna (Sophia, București, 2000) arată că Sfântul Apostol Agav trebuie zugrăvit sub chipul unui bătrân, având barba împărțită în două (p. 149).

Citește alte articole despre: sfânt, credinţa, apostol, evanghelie

Ultimele din categorie