Viaţa Sfântului Apostol Agav

Sfântul Apostol Agav, având spirit profetic, a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a şi întâmplat în timpul cezarului Claudiu.

Sfântul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Agav (sau Agavos) se numără printre cei 70 de Apostoli. Având spirit profetic, el a prevăzut o foamete în lumea întregă, care s-a şi întâmplat în timpul cezarului Claudiu: „S-au pogorât din Ierusalim proroci în Antiohia şi sculându-se unul dintre dânşii cu numele Agav, arăta cu duhul, că avea să fie foamete mare în toată lumea, care a şi fost pe vremea lui Claudie Cezarul” (Fapte 11, 28).

De asemenea, el i-a profeţit Sfântului Apostol Pavel că va fi dat în mâna barbarilor de către evreii din Ierusalim. Astfel, luând brâul Apostolului Pavel şi legându-şi mâinile şi picioarele sale, a zis: „Aşa grăieşte Duhul Sfânt: pe bărbatul al căruia este brâul acesta, aşa îl vor lega în Ierusalim iudeii şi-l vor da în mâinile neamurilor” (Fapte 21, 11).

Sfântul Agav a propovăduit pe Hristos în părţile ce i se orânduiseră lui şi pe mulţi a întors la Hristos Dumnezeu.

Apostolul Pavel îl menţionează în Epistolele sale.

Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Apostol Agav în data de 8 aprilie, împreună cu Sfinții Apostoli Irodion, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis, toți săvârșindu-se în aceeași zi, ca urmare a chinurilor la care au fost supuși.

Erminia lui Dionisie din Furna (Sophia, București, 2000) arată că Sfântul Apostol Agav trebuie zugrăvit sub chipul unui bătrân, având barba împărțită în două (p. 149).

 

Citește alte articole despre: sfânt, credinţa, apostol, evanghelie

Ultimele din categorie