(Video) O oază de credință pe pământ italian: Parohia „Sfântul Paisie Aghioritul” Cuggiono

Reportaj

(Video) O oază de credință pe pământ italian: Parohia „Sfântul Paisie Aghioritul” Cuggiono

Peste un milion de români sunt rezidenți în Italia. Biserica Ortodoxă Română este alături de credincioșii săi, românii din Diaspora, atât pe teritoriul statului italian, cât și în celelalte țări europene și în lume: pentru că românii, pe lângă dorul de casă, de țară, de familie, au și nevoie de rugăciune, de cuvânt, de Tainele Bisericii, de preot și tot ce poate acesta să ofere și în definitiv, de harul lui Dumnezeu.

Acest reportaj explorează într-o relativă măsură viața românilor ortodocși ce locuiesc în străinătate, ale preoților care îi păstoresc, provocările pe care toți aceștia le întâmpină, dar și misiunea măreață la care sunt chemați: nu doar a trăi mai bine, ci aceea de a sfinți un occident aproape desacralizat. Părintele Claudiu Cocan este absolvent al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca și este, din 2016, preotul Paroh al Parohiei „Sfântul Paisie Aghioritul” din orășelul Cuggiono, situat în zona de Nord a Italiei, în regiunea Lombardia, Provincia Milano. Parohia Cuggiono este doar o mică parte din povestea Diasporei românești care fie se străduiește să-și păstreze credința, fie – paradoxal – abia acum, în „exil”, o descoperă în profunzime, căci în cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de pildă, funcționează, în momentul de față, 295 parohii (și alte 12 sunt în formare), împărțite în 26 protopopiate. De asemenea, 7 mănăstiri, un schit, 6 paraclise episcopale și două centre pastorale. În afară de parohii, mai există și alte 123 locuri de slujire (filii) – unde se săvârșesc, în mod periodic, Sfânta Liturghie și/sau alte slujbe – și alte câteva puncte de slujire ocazională (misiuni), în centrele de integrare ale rromilor. Numărul total al unităților pastoral-misionare se ridică, astfel, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, la 472.

Ortodoxia este a treia credință din Italia, din punct de vedere al numărului de credincioși, după romano-catolicism, situat firește, pe primul loc și islam, pe locul al doilea, datorită numeroșilor imigranți din țările din nordul Africii. La începutul anului 2025, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a devenit cult religios oficial în Italia, după semnarea unui acord istoric între Alfredo Mantovano, subsecretar al Președinției Consiliului de Miniștri, și Preasfințitul Părinte Siluan.

Acest reportaj pune înainte lucruri știute și neștiute despre credincioșii Bisericii din afara granițelor țării și este de interes pentru noi toți, căci nu există român să nu aibă cel puțin un prieten, un cunoscut, o rudă mai apropiată sau mai îndepărtată plecată în străinătate.