Sfântul Onufrie de la Vorona – drumul spre sfințenie

Venit din Rusia pe urmele pustnicilor români, Sfântul Onufrie s-a nevoit mai bine de 40 de ani, învrednicindu-se de schima mare și povățuind mulțime de suflete.

Cel mai mare sihastru care s-a nevoit în Botoșani, viețuitor al Schitului Sihăstria Voronei, Sfântul Onufrie s-a născut în Rusia, în secolul al XVIII-lea. Având funcție înaltă, de guvernator, și provenind dintr-o familie nobilă, Sfântul Onufrie a dorit să trăiască o viață pustnicească și a venit în Moldova pe urmele celor deja iscusiți.

Timp de 15 ani a învățat de la cei mai mari părinți de atunci, printre care Sfinții Vasile de la Poiana Mărului și Paisie Velicicovski, iar următorii 25 de ani i-a petrecut într-o peșteră de pe malul râului Vorona, în aspră nevoință. Primind schima cea mare, a devenit povățuitor al multor suflete și a știut dinainte când avea să se mute la cele veșnice.

Un înger al Domnului l-a condus pe un preot la peșteră, ca să îl împărtășească pe sfânt, iar la câteva zile de la moartea lui, la mormânt au început să se facă minuni și tămăduiri. Sfintele sale moaște au fost puse spre închinare în Biserica „Bunavestire” din Sihăstria Voronei.

Ultimele din categorie