În viitor, analiza urinei ar putea înlocui analizele de sânge şi biopsiile

Stil de viaţă

În viitor, analiza urinei ar putea înlocui analizele de sânge şi biopsiile

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Alberta, Canada, au anunţat că au identificat în urina umană mult mai mulţi compuşi chimici şi organici decât se apreciase până acum: circa 3.000, adică de 30 de ori mai multe substanţe faţă de câte se credea că există, informează passionsante.be.

Lichidul biologic secretat de rinichi (după filtrarea sângelui) evacuează deşeurile din organism. Conţinutul de apă din urină este de 95%, restul de 5% fiind cel demn de toată atenţia.

Formarea și eliminarea urinei joacă un rol important în regularea volemiei sanguine, a echilibrului de electroliți și eliminarea substanțelor de dezasimilare din metabolismul proteinelor care sunt toxice. Urina la om are o culoare galbenă, culoarea și conținutul urinei fiind un indicator valoros la depistarea unor boli prin examene de laborator.

În medicină se recurge des la analize de urină, însă acestea ar putea fi folosite şi mai mult. Unul din cercetători, citat de Journal de Quebec, spune că "observaţiile arată o complexitate remarcabilă a ceea ce este considerat un fluid aparent elementar".

"Îmbunătăţirea tehnologiei, care permite analizarea a mii de substanţe, rapid şi fără durere, ar putea schimba lucrurile în analizele medicale", acest demers putând înlocui, în anumite împrejurări, analize de sânge şi biopsii, pentru că urina este oglinda organismului, încheie cercetătorul, citat de passionsante.be.

Citește despre: