Vinerea Mare - 2011-02-16 20:46:48

Întreabă preotul

Vinerea Mare - 2011-02-16 20:46:48

Gabriel Iacobuta
întreabă:

Se pot credinciosii spovedi in Vinerea Mare?
Daca da, in ce parte a zilei?
Referitor la Sfanta Impartasanie, se pot impartasi credinciosii in Vinerea Mare? In ce parte a zilei?

Multumesc si Doamne Ajuta!

Gabriel Iacobuta

16 Februarie 2011

Credincioșii se pot spovedi în orice zi sau oră din an. Totuși, din cauza faptului că în Vinerea Mare sunt foarte multe slujbe (Ceasurile împărătești, Vecernia cu Scoaterea Sfântului Aer, Prohodul Domnului), este bine să ne spovedim în perioadele fixate în timpul Postului Mare, din timp și cu grijă, nu pe fugă în Vinerea Mare.
Sunt preoți care nu mai spovedesc în Săptămâna Mare tocmai pentru că atunci este multă slujbă.
Vinerea Mare este cea mai tristă zi din an, fiind ziua morții Mântuitorului Hristos, pentru care ținem post toate vinerile de peste an. Este zi aliturgică, adică nu se face Sfânta Liturghie și se recomandă postul negru toată ziua. De aceea pentru oamenii sănătoși, nu recomandăm Sfânta Împărtășanie în Vinerea Mare, ci în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, ambele zile în care se săvârșește Sf. Liturghie. Totuși pentru cazuri excepționale adică pentru oameni pe moarte, sau bolnavi grav preotul poate împărtăși oricând pe cel în nevoie.
Pr. I.I.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!